10. MOFF

Žiri će imati težak zadatak komu dodijeliti ‘Stablo ljubavi’

30.11.2016.
u 10:00

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” publika u Mostaru imala je priliku vidjeti u ponedjeljak 28. studenoga, dok smo više o samoj priči mogli saznati dan kasnije na filmskim razgovorima u organizaciji Mostar Film Festivala.

Film proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragediju obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Drugačija istina

“Snaga ove priče, koja je univerzalna, leži u tome što smo uspjeli prikazati drugačiju istinu o Domovinskom ratu. Bilo je potrebno da nam dođu stranci i ukažu na vrijednosti koje mi imamo te donesu priču o tome kako nas vide u ratu i borbi za slobodu”, rekao je redatelj Branko Ištvančić o filmu za koji je, priznaje, očekivao da će izazvati više zanimanja publike u Mostaru.

Veće zanimanje publike vladalo je za igrani film koji je prikazan izvan konkurencije, “Preko mosta ljubavi”, neobičnu ljubavnu priču koju je režirala mlada Kristina Barbarić.

Peti dan 10. MOFF-a završen je projekcijom makedonskog filma “Lazar”, redatelja Svetozara Ristovskog, u kojem naslovnu ulogu igra Goran Navojec.

Na filmskim razgovorima, u kojima je uz Ištvančića sudjelovao i glumac Velibor Topić, predsjednik ovogodišnjeg žirija Mostar Film Festivala, uz dokumentarni, bilo je riječi i o jakom programu u konkurenciji igranog filma.

“Ovogodišnji izbor bio je jako dobar, slobodno možemo reći da je to najbolje od najboljeg u ovom trenutku. Tu su filmovi koji su u užoj konkurenciji za nagradu Oscar, neki od njih su nagrađeni i na Veneciji, odluku još nismo donijeli, no već sad mogu sa sigurnošću ustvrditi kako će izbor biti jako težak”, komentirao je ovogodišnji igrani filmski program Topić.

Na upit o odnosu dokumentarnog i igranog filma, obojica gostiju složila su se da je program u obje kategorije podjednako jak te da zemlje regije, u skladu s trendom koji se događa na Zapadu, izlaze iz sjene kad je u pitanju produkcija dokumentaraca.

Za festivalsku zabavu pobrinuo se popularni Neša Galija, koji je publiku u mostarskom Golden Pubu zabavljao do kasno u noć.

Dodjela nagrada

Jubilarni deseti MOFF završava se večeras dodjelom nagrada “Stablo ljubavi” najboljim glumcima i glumicama.

O dobitnicima će odlučivati stručni žiri kojim predsjeda glumac Velibor Topić. Članovi žirija su Jaime Olabarri Powell, Sandra Rančić i Džedvet Tuzlić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije