pola milijuna francuza na ulicama

Žestoki sukobi s policijom, deseci ozlijeđenih

prosvjedi
29.04.2016.
u 18:51

Gotovo 170.000 ljudi po procjeni vlasti, a 500.000 po procjeni sindikata, sudjelovalo je jučer diljem Francuske u prosvjedima zbog najavljenih izmjena Zakona o radu.

U žestokim sukobima između policije i prosjvednika, ozlijeđena su 24 policajca, a više od stotinu prosvjednika je uhićeno.

Prosvjednici su palili gume te na policiju bacali boce i kamenje. Prosvjedovalo se u većini većih gradova uključujući Pariz, Rennes i Marseille.

Prosvjede su obilježili sukobi, naročito u Parizu gdje je "tristotinjak maskiranih prosvjednika" napalo redarstvenike, teško ranivši nekolicinu, javljaju vlasti. Uništeni su autobusna stajališta i izlozi.

Uz prosvjede, organizirana je i obustava rada zbog koje je bilo zastoja u prometu. U pariškoj zračnoj luci otkazano je oko 20 posto letova, a u Roissyju su zabilježena kašnjenja.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve osudio je napade kazavši da je za njih odgovorna "šačica huligana".

Najavljeni zakon o kojem će se u parlamentu raspravljati sljedeći tjedan trebao bi ukinuti prava koja radnike štite od otkaza kako bi poslodavce potaknuo na dodatno zapošljavanje.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?