07.03.2016. u 07:00

Svijet je ovladao novim tehnologijama koje sad prijete ovladati njime. Nije bilo davno kad su se mnogi natjecali u tome tko će imati manji mobitel, a sad je prava pomama za što većim mobitelom. Pa se ljudi šale na račun budućih vremena i tako se priča futuristička nezgodna zgoda iz 2040. godine:

- Kud si krenuo s tim vratima? - upita jedan građanin drugog.

- Nisu ovo nikakva vrata, ovo je najnoviji tip mobitela - objasni mu drugi.

I dok nove tehnologije idu do neslućenih visina, mnogo toga se u ljudskom društvu nije puno promijenilo. Tako seoba naroda traje kao u prastara vremena. Najavljuju izbjegličke valove i preko BiH u smjeru Njemačke. Mnogi i utabanim stazama iz vremena odlaska na “privremeni rad”, a puno njih najnovijim puteljcima. Odlaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a to najviše pogađa one kojih je ukupno najmanje. Podaci o smanjenju broja Hrvata u BiH nisu nimalo ohrabrujući. No, nadamo se da Bosna i Hercegovina neće biti primorana “uvoziti” Hrvate jer i vrapci na bh. granama i krovovima dviju škola pod jednim krovom znaju da nema BiH bez Hrvata. Sudbina Bosne i Hercegovine vezana je za Hrvate, a najviše im nepravde čine oni koji se kunu u BiH.

Mnogi koji vole svoju Bosnu i Hercegovinu još više vole potkopavati njezine temelje, a bez tih temelja BiH bi mogla postati čardak ni na nebu ni na zemlji. Umjesto da se spusti lopta i primire strasti, neki izazivaju prekid političke utakmice pa prijeti oduzimanje bodova i izbacivanje iz europskog natjecanja. Mnogo toga u Bosni i Hercegovini govori i Dan neovisnosti BiH, koji su jedni obilježili slavljenički, drugi neradno, treći radno, neki i udarnički. Udaralo se sa svih strana, iz raznih busija, političkih i medijskih rovova, ali i iza okruglih i švedskih stolova. Pa su se na društvenim mrežama pojavili postovi kao što je i ovaj: “O svemu ovisna zemlja proslavila Dan neovisnosti!”

Za daytonski brak može se ponekad reći nešto slično što i o brakovima između žene i muškarca. Poneki pripadnici takozvanog jačeg spola kažu:

- Ako je mir u kući, onda tu vlada žena, ako je svađa u kući, muž još uvijek pokazuje znakove otpora!

Mnogi u BiH nisu zadovoljni razvojem političke situacije. Jedni i dalje namiguju na istočnu stranu, a ima i onih koji se okreću na jugoistok. A BiH je, kako god okreneš, okrenuta prema Europi. Ima i onih koje bi mogao poučiti status jedne djevojke na Facebooku: “Kad nisam zadovoljna sobom, iziđem na hodnik!”

Bilo kako bilo, BiH se odlučila na vjernost Europi. Ne smije se izigrati povjerenje Stare dame, valja najozbiljnije pristupiti izradi domaće zadaće. Pred bh. institucijama su tisuće stranica EU-a koje valja pomno proučiti i još pomnije primijeniti. Na jednom elektrotehničkom fakultetu stajao je grafit: “Tesla, je li to moglo malo jednostavnije?!”

Tisuće stranica institucija EU-a, koje valja pomno proučiti i još pomnije primijeniti, podsjećaju na anegdotu o piscu i izdavaču. Pisac je izdavaču ponudio roman na petsto stranica, a izdavač ga upita:

- Je li to moglo malo kraće?

- Za napisati kraće nisam imao dovoljno vremena - objasni pisac.

BiH je na putu za Europu, a istodobno gradi i europske ceste kroz svoja brda i doline. Valja požuriti i s jednim i s drugim. Čitamo kako će pola puta buduće autoceste od Mostara do Konjica, dugog 35 kilometra, ići kroz tunele. Na kraju svakog tog tunela trebalo bi biti europsko svjetlo.

Nadamo se da se nitko neće usuditi ugasiti to svjetlo. Kao što se gasilo svjetlo u balkanskoj krčmi.

Bilo je žestokih prijepora oko Dana neovisnosti BiH, ali zato postoji konsenzus oko Dana žena.

Nadamo se da će na sentimentalnom planu biti više optimizma i manje konstatacija sličnih onoj koju je izrekao momak nakon što je dobio korpu (danas kažu: nogu) od djevojke:

- Rekla mi je da sam fin, pametan, kulturan, drugim riječima - nisam za nju!

Drugi se požalio:

- Moja cura ostavila kavu, cigarete, slatkiše, čini mi se da sam ja sljedeći!

No, sve ovisi o tome kako će se pokazati sutra - na Dan žena!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?