AKCIJA MARINACA

Žestoka borba sa čuvarima narko-bosa: Objavljen još jedan snjimak uhićenja El Čapa

diler
12.01.2016.
u 12:20

Operacija uhićenja meksičkog narko-bosa Hoakina "El Čapa" Gusmana snimljena je kamerom pričvršćenom za vojni šlem, a na objavljenom snimku vidi se kako se 17 meksičkih marinaca suočavaju sa otporom desetak njegovih čuvara, do zuba naoružanih i spremnih da poginu za svog šefa.

Na dramatičnom 15-minutnom video-snimku operacije pod nazivom "Crni labud", koja je izvedena prošlog petka ujutro u kući u obalskom gradu Los Močis u meksičkoj državi Sinaloa, vide se naoružani muškarci u oblaku dima i čuju se pucnji, prenosi "Raša tudej".

Snjimak je objavila meksička vlada. U upadu policije u El Čapovu kuću pet kriminalaca je ubijeno, a šest ih je ranjeno, dok je povrede zadobio i jedan marinac. Čuje se kako marinci izdaju naredbe dok napreduju kroz kuću, a ranjeni marinac u jednom trenutku kaže: "Pogodili su me".

Ozloglašeni narkodiler se ne vidi na snjimci, pošto je uspio da pobjegne podzemnim tunelima, ali su ga marinci uhvatili u subotu. Tijekom operacije su zaplenjena dva oklopna vozila, osam dugih pušaka, jedan pištolj i jedan bacač granata na raketni pogon.

Vlasti navode da su zahvaljujući intervjuu koji je sa Gusmanom održao američki glumac Šon Pen uspjele da otkriju lokaciju na kojoj se nalazi narkobos, koji je već dva puta bježao iz maksimalno osiguranih zatvora.

Gusmanov moćni narko kartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD. Za njim je izdana potjernica u više američkih saveznih država, a njegov bijeg iz meksičkog zatvora u srpnju je veoma osramotio vladu predsjednika Enrike Penja Nijeta i pogoršala odnose između SAD i Meksika, prenosi Kurir.rs

Meksičke vlasti su u subotu priopćile da će proces izručenja "El Čapa" SAD-u trajati najmanje šest meseci, a vjerovatno i značajno više s obzirom na veliki broj tužbi koje planiraju njegovi advokati.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?