Orašje - Udruga narcisa

Žene moraju pobijediti strah i ići na preventivne preglede

01.12.2015.
u 07:00

Udruga je osnovana s ciljem pomoći oboljelim ženama u svladavanju teškog razdoblja kroz potporu u liječenju, ali i psihološkom tretmanu

Prije 7 godina nekolicina žena oboljelih od raka dojke osnovala je Udrugu narcisa, prvo za općinu Orašje, a potom se udruga proširila i na druge dvije posavske općine. Udruga je osnovana s ciljem pomoći oboljelim ženama u svladavanju teškog životnog razdoblja, kroz potporu u liječenju, ali i psihološkom tretmanu, piše Večernji list BiH. Njihova bolest je, kažu, kompleksna i zahvata ne samo organizam, nego se tiče i obitelji.

Danas udruga ima 50-ak registriranih žena u sve tri općine PŽ i od 2008. uspješno obavlja svoju misiju pronoseći glas javnosti o važnosti pregleda i ranog otkrivanja, ali i prevencije raka dojke. Svoj sedmi rođendan Udruga narcisa je na prigodan način sa svojim članicama proslavila u Orašju, a potporu daljnjem radu svojim dolaskom pružili su Berislav Živković u ime Vlade i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Posavske županije, dr. Ljiljana Leovac, ravnateljica Doma zdravlja Orašje, Hajrudin Hadžidedić, načelnik općine Odžak, te Jelena Čolić, predsjednica Općinskog vijeća Orašje.

Moć prevencije

U svojem radu udruga je prepoznata po radionicama i predavanjima i, kažu, uvijek apliciraju na projekte s jednom temom "Moć prevencije u zdravlju žene" jer je prevencija bit života.

- Jedna drugoj smo snaga jer kad vidite kako se naše članice vesele i druže, teško je povjerovati da su to žene koje žive s dijagnozom raka. Kad pravimo presjek 7 godina djelovanja, najteži je svaki gubitak naše članice. Na ovakvim susretima to ne spominjemo jer sve živimo s dijagnozom raka dojke, ali ni u jednom trenutku nam nisu izašle iz sjećanja, istaknula je predsjednica udruge Valentina Halilović i dodala:

- U sve tri općine svi znaju za Narcise, od općine Orašje imamo stalnu pomoć zato što nam je ovdje sjedište, ali isto tako za nas imaju sluha i u općinama Domaljevac-Šamac i Odžak. Veliku potporu imamo od Ministarstva zdravstva u Vladi PŽ u financiranju i ostvarivanju prava i zdravstvenih usluga. Iako znamo da županijska bolnica u Orašju nema uvjeta za otvaranje onkološkog odjela, mi se borimo i tražimo dolazak onkologa. Od Berislava Živkovića iz Ministarstva zdravstva doznajemo kako je Vlada dala naloge prema zdravstvenom osiguranju kako bi se maksimalno uskladili svi podzakonski akti koji određuju prava na ortopedska pomagala i liječenje od posljedica nakon operacija. - U našim mogućnostima subvencioniramo troškove prijevoza do udaljenih zdravstvenih centara, financiramo rad udruge i njihova ureda, a predsjednik Vlade je obećao pomoć u zdravstvenoj edukaciji. Također, inicijativa je da želimo osigurati distribuciju određenih citostatika u našim ljekarnama kako pacijenti ne bi morali za sve odlaziti u Tuzlu, istaknuo je Živković.

Hrabre žene

Dom zdravlja Orašje je u svakom trenutku na usluzi članicama udruge, ne samo u terapeutskom nego i edukativnom smislu. - Svaki put kad vidim naše Narcise, ovako vesele i razdragane, ja im se divim i smatram da je ta njihova snaga i volja za životom prevladala za njih tešku bolest. Svim ženama koje se bore s razmišljanjem poručujem da ne čekaju da ih bolest pronađe, nego da pobijede strah i na vrijeme se podvrgnu kontrolnom pregledu. Veliki korak k izlječenju je da se unaprijed uhvatimo u koštac i počnemo se boriti s bilo kakvom bolešću, istaknula je dr. Ljiljana Leovac, ravnateljica Doma zdravlja Orašje koja se redovito odaziva na sva stručna predavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?