STRAH I TREPET

Žena komanduje vojskom od 15 tisuća vojnika koja je krenula na teroriste

IISL
31.05.2016.
u 11:52

Napade na prijestolnicu ISIL-a, Raku, predvodi jedna žena. Njeno ime je Rojda Felat i opasnoj misiji koja je počela prije nekoliko dana, komanduje vojskom od 15.000 naoružanih muškaraca.

Rojda je komandant Sirijskih demokratskih jedinica (SDF) koji čine udružene snaga Kurda i sirijskih pobunjenika koji se bore protiv ISIL-a.

Obuku za SDF, koja danas broji oko 15,000 boraca osigurali su SAD i njihovi partneri. Rojda je na čelu jedinice već tri godine, a kako kaže, njen cilj je da oslobodi Siriju od ugnjetavanja ISIL-a, prenosi Blic.

- Brigada za oslobođenje Rake i kombinirana operativna jedinica (CJTF) pratiće SDF u operaciji oslobođenja grada. Kampanja ima za cilj odbijanje terorističkih napada i osiguranje sigurnosti naših ljudi - rekla je Rojda za britanski list Independent.

Radikalnog komnadanata Rojdu Felat inspirirali su Bizmark i Napoleon, ali i Arin Merkin, žena koja je raznijela sebe u vazduh samo da ne bi pala u ruke džihadista tokom odbrane kurdskog grada Kobana 2014. godine.

Njen osnovni cilj jeste borba protiv ISlL-a, ali Rojda se ne bori samo protiv terorizma. Njena borba usmjerana je i na poboljšanje statusa žena i njihova prava.

- Moj cilj je da oslobodim kurdske žene i žene u Siriji od stega tradicionalnog društva, ali i da oslobodim cijelu Siriju od terorizma i tiranije. Moji ciljevi su i moja motivacija i pomažu mi da prevaziđem sve prepreke. Žene nisu slabe, one igraju jako važu ulogu u formiranju jednog društva - kaže Rojda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije