Regionalna konferencija

Zemlje regije razmijenile iskustava u oblasti upravljanja oduzetom imovinom

konferencija
21.04.2017.
u 19:25

Nužno je osigurati potpunu i efikasnu suradnju između svih institucija koje sudjeluju u sustavu za oduzimanje nezakonito stečene imovine i blagovremeno ih uključiti u izvršenje odluka o privremenom i trajnom oduzimanju.

Zaključak je to Regionalne konferencije „Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom koristi“, koju je u Sarajevu organizirala Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Također, zaključeno je da upravljanje oduzetom imovinom treba u najvećoj mogućoj mjeri biti usmjereno očuvanju ekonomske vrijednosti oduzete imovine, zaštiti javnog interesa i uz najmanje troškove upravljanja takvom imovinom.

Potrebno je u što većem obimu i u cilju zaštite javnog interesa raditi na povratu imovine (ponovna društvena upotreba) u zajednicu koja je oštećena krivičnim djelima.

Važno je osigurati efikasnu međunarodnu suradnju između specijaliziranih institucija koje se bave financijskim istragama i upravljanjem oduzetom imovinom kako bi borba protiv svih oblika organizirnog i transnacionalnog kriminala bila što efikasnija.

Neophodnim je ocijenjeno usklađivanje važećih propisa u oblasti oduzimanja nezakonito stečene imovine, kao i primjena najbolje prakse i iskustva nadležnih institucija u regiji i Europskoj uniji.

- U procesu eurointegracija jako važno je upoznavanje s modalitetima rada agencija/direkcija iz zemalja regije, kako bi unaprijedili praksu upravljanja oduzetom imovinom - naveo je pomoćnik direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Srbije Vladimir Ćeklić.

Pomoćnik direktora Uprave za imovinu Crne Gore Emir Dacić izjavio je da je navedena konferencija doprinjela zemljama u cilju zajedničkog uključivanja u borbu protiv svih oblika kriminala.

Konferencija je okupila 90 sudionika iz relevantnih institucija BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije i omogućila da se kroz najbolje prakse i studije slučaja predstave iskustva u upravljanju i raspolaganju pojedinim oblicima imovine, privremeno i trajno oduzete u krivičnim postupcima u zemljama regije i Bosni i Hercegovini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?