Grand Prix Europa Nostra

Zemaljski muzej BiH dobitnik najvećeg europskog priznanja u oblasti naslijeđa

muzej
25.05.2016.
u 13:51

Zaposlenici Zemaljskog muzeja BiH i Udruženja Akcija dobitnici su Grand Prixa Europa Nostra, najznačajnije europske nagrade iz oblasti naslijeđa. Svečanost dodjele nagrada upriličena je sinoć u povijesnom Zarzuela kazalištu u Madridu, a događaju je prisustvovao i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Svečanost pod pokroviteljstvom EU komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navračiča (Navracsics) i maestra Plácida Dominga okupila je oko tisuću ljudi, uključujući profesionalce u oblasti naslijeđa, volontere i prijatelje iz cijele Europe, a također i najviše predstavnike EU institucija, zemlje domaćina i ostalih zemalja članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Zemaljski muzej BiH jedan je od 28 laureata, a nagrađen je u kategoriji “Predanost u radu”.

- U izuzetno teškim vremenima, zaposleni Zemaljskog muzeja BiH radili su neprestano i bez naknade gotovo tri godine. Posvećenost instituciji i profesiji, na koju je pažnju skrenula Akcijina kampanja "Ja sam Muzej", osvojila je široku podršku građana i medija. Konačno, kampanja radnika i aktivista potaknula je i konkretne pomake u odnosu politike prema Muzeju, što ovu pobjedu za kulturno nasljeđe, uz čvrstu predanost zaposlenika njihovom poslu, čini uistinu izvanrednom - istaknuto je u obrazloženju žirija nagrade Europa Nostra.

Neovisni ekspertski žiri procjenjivali su 187 aplikacija pojedinaca ili organizacija iz 36 europskih zemalja, te izabrali pobjednike. Projekti koje je izabrao žiri predstavljaju izvrsne primjere kreativnosti, inovacije, održivog razvoja i društvene participacije u sektoru naslijeđa širom Europe.

Dobitnici nagrada predstavili su svoje projekte u oblasti naslijeđa tijekom Sajma izvrsnosti, u sjedištu Udruženje arhitekata Madrida, a moći će i prisustvovati različitim networking događajima koji se održavaju tijekom Evropskog kongresa naslijeđa u Madridu (22. - 27. svibnja) u organizaciji Europa Nostra i u okviru network projekta “Mainstreaming Heritage”, koji podržava Kreativna Europa, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije