Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima FBiH stupila na snagu

Željeznice strateško poduzeće, a Aluminij ide u privatizaciju

aluminij
Foto: VL FOTO
30.06.2015.
u 09:55

Među strateška javna poduzeća u Federaciji BiH spadaju obje elektroprivrede

U kategoriju strateških gospodarskih društava u Federaciji BiH spada 21 javno poduzeće od ukupno 53. S druge strane, čak 23 poduzeća na području ovog bh. entiteta spadaju u kategoriju “gospodarska društva s poteškoćama u poslovanju”. Osam javnih poduzeća, pak, spada u treću kategoriju, odnosno u poduzeća za koja će se u idućem razdoblju pokrenuti proces privatizacije, stoji u uredbi o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine. Ova uredba je stupila na snagu 11. lipnja 2015. godine. Spomenutom uredbom se uređuje vršenje ovlasti na osnovi udjela državnog kapitala u gospodarskim društvima iz nadležnosti Federacije BiH, upravni nadzor, nadzor nad općim aktima i posebne odredbe o postupku u registrima.

Naime, na jednoj od posljednjih sjednica Vlade FBiH razmatrana je spomenuta uredba kojom je utvrđena lista gospodarskih društava u kojima Vlada Federacije BiH vrši ovlasti na osnovi udjela državnog kapitala iz nadležnosti Federacije. “Na listi gospodarskih društava se nalaze 53 gospodarska društva u kojima Vlada Federacije BiH vrši neposredne ovlasti, odnosno vrši sljedeće ovlasti: udio u radu i odlučivanju skupštine, izbor i nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora i njihovo razrješenje prije isteka mandata i davanje suglasnosti za imenovanje članova uprave i razrješenje dužnosti članova uprave prije isteka mandata gospodarskih društava s većinskim udjelom državnog kapitala”, stoji u spomenutoj uredbi kojoj je “Večernji list” u posjedu.

Prema ovoj kategorizaciji, obje elektroprivrede (Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB), kao i oba telekoma (HT Mostar i BH Telecom) spadaju u strateška gospodarska društva. Zanimljivo je spomenuti da u ovu kategoriju spadaju Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo, ako uzmemo u obzir da ova tvrtka ima poteškoće u poslovanju.

U poduzeća koja imaju poteškoće u poslovanju između ostalih spadaju i Fabrika duhana d.d. Mostar, JP Šume Herceg Bosne d.o.o. Mostar, JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo. Među poduzećima za koje je Agenciji za privatizaciju naloženo da pripremi plan privatizacije spadaju, između ostalih, Aluminij d.d. Mostar, ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Bosnalijek d.d. Sarajevo. U uredbi stoji kako je cilj navedene kategorizacije unapređenje poslovanja javnih poduzeća u FBiH te stvaranje preduvjeta za kvalitetnije upravljanje državnim kapitalom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?