Hotel Salines u Podgori ide u zakup

Željeznicama 24 sobe i prostorije u hotelu na moru

01.12.2016.
u 10:00

Na jadranskoj obali još i danas nalazi se desetak atraktivnih nekretnina, hotela, odmarališta, vila, kao i ugostiteljskih objekata u vlasništvu poduzeća iz Federacije BiH. Dok dio nekretnina, zbog jasno nedefiniranoga vlasništva, jednostavno propada, neke su, uglavnom hoteli, “zlatne koke” posrnulog bh. gospodarstva, piše Večernji list BiH.

Jedan od razloga propadanja je i sumnjiva privatizacija koja je uslijedila nakon prošlog rata te, uglavnom, nije jasno definirala titulare imovine iz bivše zajedničke države. Tako je Vlade Federacije BiH na 72. sjednici, održanoj 13. listopada 2016. godine, donijela zaključak o rješavanju jednog takvog spora.

Salines ide u zakup

Naime, Agenciji za privatizaciju Federacije BiH obratilo se gospodarsko društvo JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Ovisno društvo Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla sa zahtjevom da se Agencija uključi u postupak izdavanja objekta hotel Salines u Podgori, u Republici Hrvatskoj, u zakup.

Prema dokumentaciji, RZ Hotel Salines u Podgori poslovao je u okviru RO Rudnici lignita Kreka u Tuzli, koji su upisani u registar Okružnoga gospodarskog suda Tuzla još 1985. godine. Nakon rata, na prijedlog Rudnika ugljena Tuzla u Tuzli, isti je upisan kao podružnica kod Trgovačkog suda u Splitu. Općinski sud u Splitu, na osnovi priložene dokumentacije, uknjižio je pravo vlasništva na KO Podgora u korist Rudnika Kreka d.o.o. Tuzla.

Na navedenoj parceli izgrađen je hotel Salines koji se sastoji od osnovnog objekta s 80 dvokrevetnih soba i pratećih sadržaja te sporedne zgrade sa 72 dvokrevetne sobe. Navedeno je kako su sporedne zgrade u suvlasništvu s JP Željeznice Federacije BiH, te njemu neosporno pripadaju 24 dvokrevetne sobe.

Rudnik Kreka d.o.o. Tuzla pokrenuo je pred nadležnim tijelima Republike Hrvatske usklađivanje katastra sa zemljišno-knjižnim stanjem, kao i uplanjenje objekta, odnosno hotela. Međutim, gospodarsko društvo JP Željeznice FBiH podnijelo je zahtjev za usklađivanje upisa, kao i tužbu protiv Rudnika Kreka. Navedeni sudski spor vodi se pred Općinskim sudom u Makarskoj radi ispravke uknjižbe i utvrđivanja da je JP Željeznice FBiH jedini vlasnik nekretnine KO Podgora.

Podjela dobiti

Na spomenutoj sjednici Vlada Federacije BiH dala je suglasnost Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH, u kojoj se navodi kako nekretninu iz pasivne podbilance gospodarskog društva JP Željeznice Federacije BiH koja se nalazi u Podgori, Republika Hrvatska, a koja je u suvlasništvu s JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Ovisno društvo Rudnici Kreka d.o.o Tuzla, da u najam. Istaknuto je kako nekretnina na koju se daje suglasnost ima 24 sobe i zajedničke prostorije u vlasništvu JP Željeznice Federacije BiH. Zakupninu na nekretninu zakupoprimac će uplaćivati u postotku koji se utvrdi s JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Ovisno društvo Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla na račun Agencije za privatizaciju Federacije BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije