Kadrovska križaljka podijelila stranku

Zbog Zvizdićeva izbora, tinja nezadovoljstvo u SDA

Osmanović i Izetbegović su na različitim pozicijama
Foto: VL FOTO
20.12.2014.
u 10:12

Izetbegović kontrolira većinu

Frakcijske podjele unutar vodeće bošnjačke stranke nisu prevladane iako je jasno da je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović značajno ojačao lidersku poziciju u proteklih godinu dana. Izbor Denisa Zvizdića za stranačkog kandidata za mandara Vijeća ministara BiH nije prošao glatko kako je očito očekivao sam Izetbegović.

Iako značajno oslabljena, stranačka struja predvođena Adilom Osmanovićem (a riječ je o stranačkim dužnosnicima koji su bili najbliži suradnici Sulejmana Tihića) demonstrirala je na sjednici Predsjedništva SDA određenu dozu neposlušnosti, odbijajući podržati Zvizdićevu kandidaturu. Ishod glasovanja pokazao je da Izetbegović drži konce u svojim rukama, ali jasno je da će jedinstvo SDA biti ugroženo ako i “protivnička” frakcija, odnosno kadrovi okupljeni oko Adila Osmanovića, ne dobiju značajniji broj pozicija u izvršnoj vlasti na državnoj i federalnoj razini. Punu potporu Izetbegović za sada ima od stranačkih organizacija u Sarajevu i Zenici te djelomično u Tuzli i Bihaću. Uz Zvizdića u tome mu najviše pomažu Aljoša Čampara, Asim Sarajlić i Amir Zukić u Sarajevu, Šefik Džaferović u Zenici te Senad Šepić u Bihaću. Međutim, nije tajna da se u dosadašnjoj kadrovskoj križaljci zapostavljenima osjećaju županijski odbori SDA u Tuzli i Mostaru, što se djelomično moglo vidjeti i po raspravi na posljednjoj sjednici stranačkog predsjedništva, kažu naši sugovornici iz SDA. Tako su u Tuzli ljuti što nisu konzultirani prilikom izbora Fadila Novalića kao najozbiljnijeg kandidata za federalnog premijera. Ovog stranačkog aktivista iz Gradačca se predstavlja kao kadrovsko rješenje iz tuzlanskog županijskog odbora SDA, ali činjenica je da iza njegove kandidature barem formalno nije stao nitko iz tog odbora. Posebnu oporbu Izetbegović ima u stranačkim organizacijama na prostoru Republike Srpske. Adil Osmanović i Sadik Ahmetović potpuno kontroliraju te odbore SDA. Koliko će ove činjenice utjecati na izbor kadrova za preostale pozicije u izvršnoj vlasti, vidjet će se vrlo brzo kada na red dođu imenovanja kandidata za državne i federalne ministre.

- Bit će teško zadovoljiti apetite svih u stranci, a situacija sa Zvizdićem pokazuje kako ni u samom Predsjedništvu SDA nije jednostavno izglasati neko kadrovsko rješenje. To bi za SDA mogao biti i veći problem nego što je usuglašavanje stavova s koalicijskim partnerom Demokratskom frontom, kaže naš sugovornik iz SDA. 

Ključne riječi

Komentara 1

RE
reciistinuuu
21:07 20.12.2014.

Izetbegović je predvodnik radikalne struje u sda. njegovo jačanje bošnjake vodi u islamsku zajednicu koja sada ponovo ovladava politikom ove stranke. Kavazović je postavio svoje članove Sabora IZ u državne institucije: Iz Sabora su i Mušić Edin i Zvizdić Denis. Predsjednik Sabora islamske zajednice je Safet Softić kojeg će Bakir staviti u Dom Naroda Državnog parlamenta a "sabornik" (gle čuda !!!) je i Aljoša Čampara član zakonodavne komisije Federalnog parlamenta za šta prima 350 km. dok je istovremenno i zamjenik gradonačelmnika Sarajeva i češlja se za miinistra u Fed. vladi. Sabornik je i Mirsad Zaimović budući direktor Telekoma. Predlažem reisa Kavazovića za PREDSJEDNIKA FEDERACIJE!!!! A BAKIRA za REISULEMU! Samo napred komšije bošnjaci! pardon, braćo muslimani!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?