SMANJUJE SE BROJ

Zbog sukoba i terorizma Irak za 12 godina napustilo 80 posto kršćana

ISIL
09.02.2016.
u 16:55

Šef Ureda za kršćanska pitanja pri Ministarstvu vjerskih poslova Kurdske samouprave na sjeveru Iraka Halir Albert tvrdi da je zbog međumeshepskih sukoba i terorizma 80 posto kršćana napustilo Irak od 2003. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

„U proteklih 12 godina je vidno smanjen broj kršćanskog stanovništva u Iraku. Većina kršćana je zbog sigurnosnih prijetnji morala napustiti svoje domove, posebno u Mosulu i otići u Europu. Procjenjujemo da je 80 posto kršćanske populacije napustilo Irak", kazao je Albert za AA.

Ističući da je 180.000 tisuća kršćana izbjeglo iz Mosula kada su kontrolu u tom gradu prije dvije godine preuzeli teroristi ISIS-a, Albert je kazao da su ti ljudi pobjegli u Kirkuk i Bagdad, a da je trećina njih na putu ka Europi, pobjegla u Tursku, Jordan i Liban.

Albert dalje tvrdi da u Mosulu trenutno živi svega 68 kršćana, pretežno starije populacije i da su primorani da ISIS-u plaćaju poreze. Navodi i da je sva kršćanska imovina u Mosulu u rukama ISIS-a, a da većina kuća koje su kršćanske obitelji napustile služi kao vojni objekti za teroriste.

Osvrnuvši se i na stanje u Iraku za vrijeme režima Saddama Huseina, Albert je kazao da je do okupacije Iraka 2003. godine u toj zemlji sretno i u spokoju živjelo 1,8 milijuna kršćana, a da su problemi počeli s pojavom terorizma i sukoba između šiitskih i sunitskih militanata.

„Od tada je iz Iraka otišlo 1,5 milijuna kršćana, pretežno u zemlje Europe. Prema podacima koje imamo, trenutno u Iraku živi do 300.000 kršćana i velika većina je nastanjena u sjevernoj kurdskoj pokrajini", kazao je Albert.

Irak je poprište višegodišnje sigurnosne i političke krize koja je eskalirala u lipnju 2014. godine kada su teroristi ISIS-a zauzeli drugi najveći irački grad ISIS. Mosulski kršćani koji nisu izbjegli iz grada od terorista su prisiljeni da prijeđu na islam ili da svakodnevno plaćaju porez da bi živjeli na tom području.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?