Rješenje problema Statuta Mostara kvari predizborne planove bošnjačkih stranaka

Zbog općih izbora, novi pregovori o Mostaru se odgađaju

Mostar u raljama politike
Foto: Zoran Grizelj
24.05.2014.
u 10:43

Travnik, Bugojno i ostali trebaju imati status koji će biti identičan ustroju Mostara

Nakon nedavnog posjeta zamjenika visokog predstavnika u BiH Tamira Wassera Mostaru, ponovno je aktualizirana priča o provedbi presude Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjenu nametnutog Statuta grada na Neretvi. I dok međunarodna zajednica ponavlja kako su glavni krivci za neprovedbu ove sudske odluke SDA i HDZ BiH, te kako Mostar mora ostati jedinstven grad, spomenute političke stranke još uvijek ne pregovaraju ozbiljno o ovome pitanju.

Pitanje izbora

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda rekao je kako još uvijek postoje izgledi da se lokalni izbori u Mostaru održe istodobno s općim izborima u BiH koji su u listopadu, ali kako je za to potrebna dodatna politička volja. - Mi smo i dalje pri stajalištu kako Mostar treba biti jedinstven grad, te kako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi ovaj grad trebao imati poseban tretman.

Ako već Mostar mora biti posebno uređen, onda se isto pravilo mora primijeniti na Travnik, Bugojno i ostale gradove gdje su Hrvati u istom položaju kao Bošnjaci u Mostaru. Ne mogu jedna pravila vrijediti za te gradove, a posebna za Mostar - rekao nam je Bevanda. Ipak, izgleda kako SDA polako odustaje od ove priče, te kako u ovome trenutku ne može punim kapacitetom krenuti u ovaj proces jer bi to za ovu stranku ujedno značilo i gubitak na izborima koji dolaze. Međunarodna zajednica i dalje nije odustala od dokumenta koji je u pregovore uvela preko stranaka koje nisu imale ikakav utjecaj u Gradskom vijeću Mostara, a koji znači i početak podjele Mostara. Dapače, Wasser je nedavno poručio kako je taj dokument i dalje na stolu i kako SDA i HDZ BiH trebaju o njemu razgovarati.

Podjela Mostara

- Podjela Mostara značila bi veliki korak unatrag. Mi želimo Mostar koji će biti uređen na europskim načelima, koji će biti funkcionalan i koji će biti u službi svojih građana. Rješenje koje ćemo u konačnici dogovoriti mora biti na tome tragu. Prijedlog koji predlaže HDZ BiH nudi dovoljno mehanizama zaštite svim narodima na ovim prostorima i nema razloga da itko boji majorizacije. Sve ostalo je politizacija ovoga pitanja koja traje već predugo - poručili su iz HDZ-a BiH. Mostar je skoro dvije godine bez lokalnih izbora, a Gradsko vijeće isto toliko vremena ne funkcionira. Grad je zbog toga već pretrpio veliku financijsku štetu, a brojni procesi su blokirani. Većina uključenih u proces vjeruje kako će se ozbiljni pregovori oko Mostara voditi tek nakon općih izbora u BiH, te kako nije realno prije očekivati rješenje problema.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?