ORAŠJE:

Završna konferencija projekta MOSLED

aaa
22.12.2016.
u 21:07

Voditelj projekta “Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje – MOSLED” Mato Mikić predstavio je na završnoj konferenciji sve rezultate ovoga 26 mjesečnog projekta kojeg je najvećim rezultatom financirala Europska unija, prenosi hms.ba

Kroz projekt MOSLED izgrađen je funkcionalni sustav kanalizacijske mreže u Poduzetničkoj zoni Dusine u skladu s EU standardima, olakšan je pristup kreditnim sredstvima za mala i srednja poduzeća kroz priključenje Općine Orašje Garantnom fondu NERDA Tuzla, kroz edukacije i seminare pružena je podrška osoblju i jačanju Centra za poduzetništvo i Poslovnog inkubatora u Orašju, a kroz projekt su bile uposlene i tri nove osobe. Vrijednost MOSLED-a iznosila je malo više od 460.000,00 eura, od čega je blizu 400.000 osigurala EU, a ostatak kao nositelj Općina Orašje i partneri: Udruga privatnih poduzetnika Orašje i Poduzetnički centar Pleternica.

“Gledajući što je sve urađeno u proteklih 26 mjeseci moram biti zadovoljan. Od predviđenih 8 paketa rezultata mi smo ostvarili i preko zadanog. U sklopu projekta izgradili smo kanalizacijsku mrežu u zoni u ukupnoj dužini blizu 2.500 metara. Opremili i uspostavili funkcionalan Centar za poduzetništvo i Poslovni inkubator za Općinu Orašje. Kroz projekt smo imali novo zapošljavanje i osposobljavanje kadrova iz Centra i Općine Orašje, a također smo imali zajedničke nastupe na sajmovima u cilju promocije naše Poduzetničke zone. Uspostavljena je i Garant shema kreditno-garantnog fonda NERDE Tuzla, gdje naši poduzetnici s područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac mogu pristupiti tom fondu pri povoljnim uvjetima. U sklopu toga je donesena odluka Općinskog vijeća Orašje o subvenciji kamatne stope, tako da naši poduzetnici mogu u toj liniji mogu imati kredite po kamatnoj stopi 3,99%.” poručio je Mato Mikić, voditelj projekta MOSLED.

Završnoj konferenciji bili su nazočni sudionici ovoga projekta, te gosti iz Pleternice kao partneri projekta, a nazočnima se obratio i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, koji je među ostalim kazao: „Kada je u pitanju projekt MOSLED, o njemu sve pozitivno, jedino žalim što završava 31.12. ove godine i volio bih u budućnosti vidjeti još takvih projekata. Efekti projekta su vidljivi, rezultati su jasni i mogu zahvaliti svim sudionicima u projektu, uz želju za uspjehom u daljnjem radu. Poduzetnička zona Orašje otvorena je za nove investitore, ali na žalost, u Zoni je preostalo svega nekoliko raspoloživih placeva i za sada imamo razrađen plan na koji ćemo način raditi na njenom proširenju. U zonu ćemo nastaviti investirati i proširivati infrastrukturu na novom dijelu. Naravno, cilj je što više upošljavanja radnika, s tim da ne želimo dobiti radno mjesto pod svaku cijenu. Svjedoci smo da mladi odlaze unatoč nekim otvorenim radnim mjestima koja se ne popunjavaju, iz prostog razloga što ne omogućavaju kvalitetnu egzistenciju, odnosno očekivana primanja na ovim prostorima. Stoga ćemo u budućem periodu raditi selekciju i inzistirati na kvalitetnijim projektima koji nude kvalitetnije zapošljavanje i viša primanja”.

Uz kratak film Europske unije koja je iz IPA fonda 2011 financirala 11 projekata jačanja lokalne ekonomije sa 5,2 milijuna eura, na završnoj konferenciji prezentacije o svom radu održali su i predstavnici partnera: Poslovnog inkubatora Pleternica – PLNIK i Udruge privatnih poduzetnika Orašje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?