mostar

Završena sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH
16.12.2016.
u 11:46

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH i predložila Parlamentu FBiH njegovo donošenje po hitnom postupku.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, cilj je stvaranje uslova da plaće u proračunima budu unaprijed planirana u okvirima raspoloživih sredstava, kao i otklanjanje razloga koji izazivaju značajan broj sudskih postupaka s negativnim ishodom po Proračun FBiH. Kako je predloženo, osnovica za obračun plaća se utvrđuje zakonom, odnosno odlukom općinskog vijeća o izvršavanju proračuna za svaku proračunsku godinu ili odlukom o privremenom financiranju, a nakon konsultacija sa sindikatom i primjenjuje se od 1. siječnja za svaku iduću godinu. Pored osnovice, prilikom obračuna plaće će biti korišten i bod za obračun plaće koji se utvrđuje na isti način i primjenjuje također od 1. siječnja za svaku iduću godinu.

Članovi Vlada su se upoznali s konsolidovanim izvještajem o izvršenju federalnog, županijskih i općinskih proračuna i financijskih planova vanproračunskih fondova FBiH za prvih devet mjeseci 2016. godine. Ukupni prihodi za razdoblje siječanj – rujna  2016. godine iznosili su 5.506,8 milijuna KM, što je za 252,1 milijun KM ili za 4,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 67,4 posto. Istovremeno, ukupni rashodi iznosili su 4.876 milijuna KM, što je za 138,8 milijuna KM ili za 2,9 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupni financijski rezultat na nivou budžeta FBiH za razdoblje 1.1. - 30.9.2016. godine je ostvaren u suficitu i iznosi 128,7 milijuna KM. Na županijskim nivoima suficit je 152,5 milijuna KM, a na općinskim 67,4 milijuna KM. Sektor socijalne zaštite (vanbudžetski fondovi) ostvario je deficit u ukupnom iznosu od 16,2 milijuna KM.

Vlada je usvojila izvještaj o poslovanju privrednih društava iz oblasti industrije u 2015. godini i sva privredna društva koja su poslovala s gubitkom u 2015. godini obavezala da naprave sanacioni plan, kako bi ga upravljačke strukture usvojile i postupile u skladu s njim.

Usvojen je i izvještaj u vezi s podrškom radu udruženjima potrošača u Federaciji BiH u prošloj godini, kada je za ostvarenje programskih ciljeva udruženja potrošača Federalnog ministarstva trgovin osiguralo 70.000 KM, a čiji korisnici su šest udruženja potrošača u FBiH.

Vlada FBiH je Parlamentu FBiH, koji vrši konačan izbor, predložila da, nakon provedene konkursne procedure, za direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, na period od pet godina, bude imenovan Jasmin Mahmuzić, a za zamjenicu direktora, na isto razdoblje, Dubravka Bošnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije