Vlada odlučila

U idućoj godini posao za 20 tisuća nezaposlenih u Federaciji BiH

sjednica
Foto: Agencija
1/4
26.11.2015.
u 14:39

Održana je 31. sjednica Vlade Federacije BiH. Na današnjoj sjednici utvrđen je Nacrt zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, odnosno BIHAMK-a i AMSuBiH -a (Auto-moto savez u BiH). Zakon uređuje temeljna pitanja koja se odnose na povjeravanje javnih ovlasti ovim auto-moto klubovima. Od javnih ovlasti, povjeravaju se izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola vozačima koji imaju važeću vozačku dozvolu izdanu u BiH, te izdavanje dozvole za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koje je registrirano u BiH. Ovlasti se, također, odnose na poslove službe “Pomoć-informacije“, davanje izvješća o stanju na cestama i pružanje turing pomoći, uklanjanje s javnih cesta oštećenih i vozila u kvaru, provedbi preventivnih i edukativnih mjera s ciljem povećanja sigurnosti prometa, pripremi sudionika u cestovnom prometu, te obavljanju dodatne edukacije i obuke. Federalna vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju. Ovo je učinjeno jer je ranije izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o bankama propisano da se i banke mogu baviti posredovanjem u osiguranju.

Vlada FBiH utvrdila je danas i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog zаkоna o faktoringu, kao prаvnom pоslu kupoprodaje postojeće nedospjele ili buduće kratkoročne novčane tražbine, nаstаle iz osnove ugоvоrа о prоdајi rоbе ili pružаnjа uslugа u zеmlјi i inоzemstvu, koja se prеnоsi na faktora ugovorom i koji preuzima tražbinu od prodavatelja, da je naplati, u svoje ime i za svoj račun. Faktoring poslovi u Federaciji BiH postoje, ali su do sada sporo razvijani zbog pravnih nejasnoća i odsustva konkretnog propisa za ovu oblast. Donošenjem Zakona, Federacija BiH æe dobiti odgovarajuću zakonsku regulativu, čija primjena treba pospješiti daljnji razvoj faktoringa i omogućiti subjektima uvjete za učinkovitiju naplatu tražbina.

Donesena je Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transfer drugim razinama vlasti i fondovima - Akcijski plan Strategije turizma Federacije BiH - transfer za razvoj turizma“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 1.000.000 konvertibilnih maraka. Od ovih sredstava, 700.000 KM je planirano za sufinanciranje projekata izgradnje novih, proširenje i obnovu turističko-ugostiteljskih kapaciteta, za podršku brendiranja, izrade turističkih suvenira i razvoja ruralnog turizma u FBiH, s naglaskom na uključivanje mladih i žena. Za obogaćivanje turističke raznolikosti planirano je 100.000 KM, a kao podrška u izradi i tiskanju turističkog promotivnog materijala Federacije BiH 200.000 KM. Sredstva iz ove odluke bit će dodijeljena na osnovu javnog poziva kojeg raspisuje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o odobravanju 100.000 konvertibilnih maraka Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine. Vlada FBiH je dala suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2016. godinu koji odražava nastojanje Federalnog zavoda za zapošljavanje da se aktivno ukljući u realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015.-2018. godina, u skladu s raspoloživim kapacitetima. Vizija Federalnog zavoda je da svojim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja dostigne prihvatljivu stopu zaposlenosti i osigura odgovarajuću materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenim osobama.

Programom rada Federalnog zavoda planirano je da u 2016. godini mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 20.000 nezaposlenih osoba. Ovo se ne odnosi na još 10.000 osoba koje će u 2016. godini biti zaposleno zahvaljujući poticajnim mjerama Vlade FBiH. Također, za 2016. godinu planirano je 1.295.000 KM na ime prihoda Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Vlada FBiH je podržala inicijativu da za poddionice Buna - Počitelj i Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče, u okviru autoceste na Koridoru Vc, budu osigurana kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 80 milijuna eura. Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 konvertibilnih maraka po litri kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublaženi rizici po Proračun Federacije BiH. Vlada FBiH je podržala inicijativu da za poddionice Buna - Počitelj i Donja Gračanica - Tunel Pečuj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče, u okviru autoceste na Koridoru Vc, budu osigurana kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 80 milijuna eura. Uvjet je da efektivnost kredita bude vezana za uvođenje dodatne akcize na naftne derivate od 0,10 konvertibilnih maraka po litri kako bi bila osigurana dugoročna održivost duga JP Autoceste Federacije BiH i ublaženi rizici po Proračun Federacije BiH.

Federalna vlada danas se upoznala i Parlamentu FBiH uputila informaciju Agencije za reviziju privatizacije u FBiH o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala gospodarskih društava i banaka u FBiH za razdoblje ožujak-listopad 2015. godine. Informacijom su obuhvaćena tri gospodarska društva: “Dita” d.d. Tuzla, “Feroelektro” d.d. Sarajevo i hotel Holiday Sarajevo HTD “Sarajevo” d.o.o. Sarajevo. Vlada Federacije BiH prihvatila je danas informaciju Federalnog hidrometeorološkog zavoda o uključivanju BiH u Europski sistem za upozorenje na poplave - European Flood Awareness System (EFAS). Direktora ovog zavoda Vlada je zadužila za nastavak svih aktivnosti u vezi s potpisivanjem Tehničkih uvjeta za pristup EFAS sistemu.

Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom je propisala prenos sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog plina u razdoblju 1992.-1995. godina, planiranih u Proračuna FBiH za 2015. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Sredstva od 1.200.000 KM bit će utrošena za plaćanje takse moskovskom Gazpromu.

Ferderalna vlada prihvatila je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, izmjene i dopune Plana povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu. Unutar ovoga su, sa 6.300.000 KM na 8.000.000 KM, povećana sredstva namijenjena obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacije infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu, te obnovu objekata koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda. Dio ovih sredstava biti će utrošen i za pomoć za zapošljavanje kroz razvoj malih i srednjih poduzeća , poljoprivrednu djelatnost (komercijalnu i nekomercijalnu), pružanje podrške programima volontiranja pripravnika, diverzifikaciju gospodarskih aktivnosti u ruralnim područjima, dodjelu stoke za osnovna stada, rekultivaciju poljoprivrednog zemljišta i ambijentalne privlačnosti, te za sudjelovanje u osnivanju kreditno-garantnog fonda.

Vlada FBiH dala je danas suglasnost Federalnom zavodu PIO za pokretanje postupka prodaje nekretnina koje su u vlasništvu ovog zavoda, a koje nisu potrebne za redovno obavljanje djelatnosti. Nekretnine će biti prodane putem javnog natječaja ili aukcije.

Federalna vlada dala je danas punomoći za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama pet gospodarskih društava za Pavu Bobana (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar), Džemala Bašića (BH-Gas d.o.o. Sarajevo), Esada Osmanbegovića (JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo) i Jakuba Mušinbegovića (PS Vitezit d.o.o. Vitez).

Na današnjoj sjednici Federalne vlade donesene su odluke o pokretanju procedure raspisivanja Javnog oglasa i o utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje tri člana Nadzornog odbora gospodarskog društva JP „Šume Herceg-Bosne“ d.o.o. Mostar. Vlada je danas Dragana Solomuna, na osobni zahtjev, razriješila dužnosti člana privremenog Upravnog odbora Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, a na ovu dužnost je, do isteka razdoblja na koji su imenovani predsjednik i članovi privremenog Upravnog odbora UKCS -a, imenovala Dalibora Kolaka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?