INTERVJU: Jelka Milićević

Zavod za zapošljavanje opstruirao zaposlenje 7000 mladih

27.06.2016.
u 07:00

Potpredsjednica Vlade i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević pokrenula je više reformi koje već sada daju rezultate. Neobična je pojava u bh. politici što stvari naziva pravim imenom. Čak i ne skrivajući emocije, ističe kako je razočarana ili ljutita. Ne pokušava lažnim populizmom prikrivati probleme. Najavljuje značajne rezove koji bi trebali dugoročno ozdraviti organizam društva.

Večernji list BiH: Poštovana ministrice, Brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz EU-a, dramatično je odjeknuo Europom. S jedne strane, Europi predviđaju razdoblje nestabilnosti, a BiH je tek na početku neodlučna kamo krenuti. Kako vi gledate na ovaj proces i mogući utjecaj na BiH?

- Dogodilo se jako puno stvari, počevši od ekonomske krize 2008. godine. I tada su mnogi tražili odgovore na pitanje tko je lider, željeli su se zauzeti, a s druge strane, tražio se krivac za mnoge poremećaje. U EU je više nego očito da se Velika Britanija nije osjećala kao lider. To je Njemačka te, prema mojoj prosudbi, oni se s time nikada nisu mogli pomiriti. Kada se ističe kako je Britanija napustila Uniju, imam osjećaj kao da nikada 100% nije ni bila u njoj. Nije željela prihvatiti zajedničku valutu euro, imala je puno prava iz EU, a u odnosu na druge, malo obveza. Očito misle kako mogu u preslagivanju tržišta i ekonomskog prostora zauzeti neku drugu poziciju. Situacija nakon prvog udara na funtu i euro će se sigurno stabilizirati u tjedan dana, iako ne treba umanjiti informaciju da od 1985. nije bio niži tečaj funte. To je vrlo jasna poruka građanima koji su se opredijelili napustiti EU kako se radi o vrlo neizvjesnom potezu koji se sada pokazuje lošim. Analitičari će morati tražiti uzroke zašto je do ovoga došlo, a mislim kako to nije dobro ni za Veliku Britaniju, a ni EU.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije