BEZ PRIZNANJA

Zavod MIO FBiH neće prihvatiti zahtjev za mirovinu Karadžiću

karadžić
AFP
09.12.2010.
u 10:28

Bez obzira na 30 godina radnog staža u sarajevskoj bolnici, Karadžić i supruga Ljijljana ostaju bez mirovine

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje odbit će zahtjev za dodjelu mirovine haaškom optuženiku za ratne Radovanu Karadžiću, čije je traženje najavio njegov odvjetnik. U pravnoj službi Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju da bivši ratni predsjednik Republike Srpske nema pravo od njih tražiti mirovinu unatoč činjenici da je kao liječnik psihijatar u sarajevskoj bolnici stekao 30 godina radnog staža jer je 1992. godine počeo raditi u Republici Srpskoj.

Mirovina u RS, ne u FBiH

Aktualna zakonska regulativa propisuje da mirovinu Radovanu Karadžiću, ili bilo kojem drugom osiguraniku koji je posao našao u manjem bh. entitetu, može dati jedino Zavod za mirovinsko osiguranje Republike Srpske, tako da će njegov zahtjev po automatizmu u Sarajevu biti odbijen. Priču o stjecanju punog prava na mirovinu iz Federalnog zavoda ovih dana lansirao je Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić iz Beograda.

Bez mirovine i Liljana


Odvjetnik koji Karadžiću više služi kao logistička potpora za prikupljanje dokaza na Haaškom sudu, jer se on odlučio sam braniti pred ovom međunarodnom institucijom, pitanje umirovljenja svog branjenika potegao je u sjeni zahtjeva bivšeg haaškog optuženika i zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića, koji je kao policajac i djelatnik osiguranja Slobodana Miloševića prije rata radio u Srbiji. Da Radovan Karadžić, kako je kazao njegov odvjetnik Vujačić, “ima pravo na mirovinu na osnovi sporazuma o socijalnom osiguranju koji su međusobno potpisale sve države nastale raspadom Jugoslavije”, on bi to pravo uživao vrlo kratko. Prema zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, osobe optužene za rušenje ustavnog poretka, pravomoćno osuđeni ratni zločinci imaju pravo na primitak obiteljske mirovine, koja iznosi 70 posto od pune mirovine. Prema istim zakonom utvrđenim kriterijima, pravo na mirovinu u FBiH ne može ostvariti ni njegova supruga Ljiljana Zelen-Karadžić koja je također dugo godina kao liječnica radila u glavnom gradu BiH. Spomenimo da Radovan Karadžić ima tri državljanstva - BiH, Crne Gore i Srbije.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
park
10:59 09.12.2010.

Ja bih njega i gospođu penzioniso dobrovoljno , smetkom u čelo......

MO
mozel
18:23 09.12.2010.

Bez obzira na zlocine koje je Radovan Karadzic napravio i koji ce za utvrdjene zlocine i da odgovara.Ali niko nema pravo uzurpirati njegov radni staz i njegove novcane naknade koje je vremenski uplacivao u mirovinski fond.Sarajevo bi moralo platiti onolikoo koliko je i radio u Sarajevu a Republika Srpska onoliko koliko je radio u R.Srpskoj.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?