Cristian Dan Preda

Zastupnici Europskog parlamenta neće rješavati unutarnja pitanja u BiH

preda
26.01.2017.
u 19:00

Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom o Nacrtu izvješća o Izvješću Europske komisije za BiH za 2016. godinu.

On je članove Zajedničkog povjerenstva upoznao o tome da je na nacrt izvješća uloženo 288 amandmana i da je za 151 amandman postignut kompromis.

Pojasnio je da će Komitet za vanjske poslove Europskog parlamenta u naredni ponedjeljak razmatrati Nacrt izvješća te ga s usvojenim amandmanima proslijediti Europskom parlamentu.

Naglasio je da je, obzirom na broj i suštinu uloženih amandmana, cilj Evuropskog parlamenta da se putem njih prvenstveno provedu socioekonomske reforme u BiH jer su one uvjet za ostale reforme potrebne za ispunjavanje uvjeta za članstvo u Europskoj uniji.

Kada su posrijedi amandmani kojima se zadire u unutarnja pitanja BiH, Dan Preda kaže da je činjenica da svaki zastupnik Europskog parlamenta imao pravo uložiti amandmane ali će u konačnici Europski parlament procijeniti što će biti u Izvješću Europske komisije za BiH.

Podvukao je i da zastupnici Europskog parlamenta neće niti žele rješavati unutarnja pitanja u BiH, već je to isključivo stvar dogovora domaćih političkih aktera.

Kako bi se mnoge stvari riješile na što bolji mogući način kada je riječ o europskom putu BiH, Dan Preda je poručio da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta (POSAP) što hitnije treba usvojiti Poslovnik o radu.

Potrebno je imati tijelo, dodao je, putem kojeg će se komunicirati, a ne da se o problemima razgovara samo tijekom dolaska europskih dužnosnika u BiH.

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva Nikola Lovrinović kazao je da je Parlamentarni odbor poslao članovima ovog tijela iz Europskog parlamenta prijedloge Poslovnika, a imajući u vidu sugestije koje su dostavili, Lovrinović je izrazio nadu da će Poslovnik biti usvojen u što je moguće kraćem vremenu.

Članovi Povjerenstva upoznali su Cristiana Dan Preda sa stavovima o Nacrtu izvješća i na njega uloženim amandmanima izražavajući nadu da će konačni Izvješće doprinijeti rješavanju mnogih pitanja u BiH, kao i njenom ubrzanom putu ka članstvu u EU, priopćeno je iz PSBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?