Kako je radila Agencija za vodno područje rijeke Save u 2013. godini?

Zapošljavali radnike bez natječaja i bez nadzornog odbora

poplave
Foto: VL FOTO
18.08.2014.
u 12:50

Primili sedam djelatnika, a nisu uopće proveli javni natječaj za radna mjesta

U slučaju da je prvo Vlada Federacije BiH, a potom i uprava Agencije za vodno područje rijeke Save, veću pozornost posvetila sanaciji nasipa, čišćenju i održavanju riječnih tokova, a manje kadroviranju i netransparentnom trošenju novca, posljedice nedavnih svibanjskih katastrofalnih poplava bile bi sigurno manje.

Bez nadzornog odbora

Do ovakvog zaključka se dolazi nakon izvješća koje je o radu ove agencije sastavio Ured za reviziju institucija FBiH. Agencija u čijem se portfelju nalazi održavanje i nadzor korita slivova rijeka koje su se u nedavnim poplava izlile, od 29. studenoga 2011. godine uopće nije imala nadzorni odbor. To je, prema mišljenju revizora, imalo za posljedicu nepremijerenu kontrolu rada Agencije za vodno područje rijeke Save. Federalna Vlada imenovala je u prošloj godini Savjetodavno vijeće za razmatranje sustavnih pitanja upravljanja vodama od značaja za vodno područje od čak 32 člana koji se, prema zakonu, financiraju iz proračuna FBiH. O ovom imenovanju ne bi ništa bilo sporno, ali revizorima nije prezentirana dokumentacija iz koje bi se vidjelo da je Vijeće uopće zasjedalo tijekom 2013. godine. Agencija je u prošloj godini bez javnog natječaja primila sedam djelatnika, što se smatra neopravdanim jer se njezin rad u potpunosti financira iz javnih prihoda Federacije BiH.Inspekcija je utvrdila da su razni pravni subjekti na vodotocima masovno nelegalno vadili šljunak i pijesak u čemu treba dijelom tražiti krivnju za štete od svibanjskih poplava.

Nema kazni za tvrtke

Na osnovi prijava Agencije za vodno područje rijeke Save zbog nelegalnog vađenje materijala, prijave je podnijelo protiv pravnih subjekata SIGMA TRADE a.d. Bosanski Šamac na lokaciji desne obale zvanog „Sprudište Arar“ općina Odžak; Ušće Bosne a.d. Bosanski Šamac na lokaciji Burum - općina Odžak; Vranica d.d. Mostar na lokaciji lijeve obale rijeke Bosne „sprudište Struke II“ - općina Odžak (u suradnji s poduzećem A.C. MILAN d.o.o. Odžak) i MACENA d.o.o. Prozor – Rama na lokaciji desne obale rijeke Bosne, na mjestu zvanom Mlinište). Nad ovim tvrtkama su obavljeni inspekcijski nadzori i izdani im prekršajni nalozi na iznos od 5000 KM, odnosno izrečene prekršajne kazne odgovornim osobama u iznosu od 500 KM, međutim, ne može se potvrditi da su i izvršene uplate po istima, odnosno da je obustavljeno nelegalno vađenje materijala iz vodotoka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?