rukomet

Zaključak za novi uzlet Izviđača - djeca se igrala

01.06.2016.
u 09:00

Rukometaši Izviđača i kada nisu kao u predhodnih jedanaest godina osvajali naslove seniorskih prvaka, bili su sportski ponos Ljubuškog. Valja podsjetiti kako je bilo nekih sezona kada je ovaj klub u mlađim konkurencijama osvajao sva četiri naslova prvaka BiH.

Drukčija slika

Gledano s te točke, seniorski naslov poslije jedanaest godina “suše” posve je logičan rezultat. Međutim, ukoliko se uzme prosjek godina momčadi koja je osvojila naslov i igrala finale kupa (jedva dvadeset godina), dobije se potpuno drukčija slika. Što reći za sastav u kojem tek vratar Milan Tolić spada u kategoriju iskusnih rukometaša, odnosno onih od kojih se očekuju vrhunski sportski rezultati. Upravo je Tolić, uz trenera Zdenka Grbavca, poveznica s generacijom koja je osvojila prethodni naslov rukometnog prvaka BiH. Većina ostalih igrača jedva da se počela brijati, što je jedinstven primjer u bosanskohercegovačkom, pa i europskom sportu.

Dakle, kada se uzme dob igrača, uspjeh je možda došao prerano. Još prošle godine banjolučki Borac je relativno lako u tri utakmice doigravanja, s 3:0 u pobjedama, riješio pitanje pobjednika. Za one koji su gledali utakmice u Ljubuškom i Banjoj Luci, ostao je dojam kako će “skauti” bez obzira na neosporni talent, na naslov morati čekati još koju godinu. Samo godinu poslije i te “nevjerne Tome” morale su korigirati svoje stavove. Jest da je Borac u završnicu ušao prekomotno, misleći kako mu je novi naslov prvaka zajamčen, ali je isto tako očito kako su “skauti” za godinu dana uzletjeli do zavidnih visina na kojima će ostati godinama, ukoliko ova momčad ostane na okupu.

Čak tri puta je Izviđač nadigrao aktualnog prvaka i pobjednika kupa Borac, dva puta u doigravanju za prvaka, najprije u Bajnoj Luci (23:21), zatim u Ljubuškom (32:29) te u polufinalu kupa, u Vogošći, (35:32). Prema tome, u tri utakmice protiv prvog favorita za oba trofeja Ljubušaci su pokazali premoć, što je za mnoge neočekivano, te ujedno potvrda odrastanja mlade momčadi. Da će joj trebati još nešto sportske rutine, pokazala je finalna utakmica Kupa BiH, kada je Izviđač u posljednje tri minute ostao bez daha, odnosno bez drugog trofeja.

Pedagoška mjera

Međutim, u samoj završnici izgubljeno finale kupa može mlađahnim “skautima” poslužiti i kao svojevrsna pedagoška mjera. Tko brzo ili visoko uzleti, može isto tako brzo i prizemljiti. Sigurno je to za mladiće iz Izviđača vrijedna lekcija.

Rezime uspjeha sigurno najmlađeg po dobi igrača, prvaka u BiH, u suštini amaterskog pogona, mogao bi se ukratko sažeti tipično Ljubuškom “dica se igrala”! Što će biti kada se djeca prestanu igrati i rukomet shvate kao posao, znat će se u cijeloj regiji i šire!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije