106. oraška brigada

Zajedno bili u ratu, zajedno su i u miru

16.05.2016.
u 10:00

Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje prigodnim sadržajima obilježile su značajnu 24. godišnjicu 106. oraške brigade HVO-a.

Nekada s oružjem u ruci u obrani posavskih prostora i nekadašnje oraško-šamačke bojišnice, a danas s ratnim ožiljcima, evocirane su uspomene na legendarnu postrojbu te, prije svih, njezine vitezove, heroje koji su životima branili svaki pedalj slobodnog prostora.

271 poginuli branitelj

Žrtva je ogromna jer kroz 106. brigadu HVO-a prošlo je oko 5500 branitelja, više od 1000 je ranjenih i na stotine oboljelih. O požrtvovnosti obrane potvrđuje 271 poginuli branitelj.

- Nemamo pravo na šutnju i ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su branitelji dali tijekom rata. Zašto ne govorimo o onome što nam se dogodilo jer mi smo pisali povijest. Moramo sačuvati ponos Domovinskoga rata, ponos branitelja i boriti se za rješavanje statusa branitelja, ističu organizatori obilježavanja značajne godišnjice, Udruge iz Domovinskoga rata Orašje (UDiVDR-a, UOPiNB i HVIDRA).

U Orašju je u povodu 24. obljetnice 106. brigade HVO-a održana svečana akademija.

Bila je to prigoda progovoriti i prisjetiti se na herojske dane obrane oraške Posavine, ratnom putu 106. brigade Hrvatskog vijeća obrane Orašje i njezinoj žrtvi.

- Ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su branitelji dali tijekom rata, nemamo pravo na šutnju. Zašto ne pričamo ono što nam se dogodilo jer mi smo pisali povijest.

Sačuvati ponos

Moramo sačuvati ponos Domovinskoga rata, ponos branitelja i boriti se za rješavanje statusa branitelja, poručio je ministar branitelja Posavske županije Mario Kopić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?