Predsjedništvo BiH

Zahtjev za članstvo u EU najkasnije do 31. prosinca

predsjedništvo bih
08.10.2015.
u 18:46

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici zadužilo Vijeće ministara BiH da za narednu sjednicu dostavi izvješće o pripremljenosti BiH za predaju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, koji će BiH podnijeti najkasnije do 31. prosinca 2015. godine.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o dosadašnjem procesu pregovora radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, te Informaciju s tehničkog sastanka u svezi Protokola o proširenju Privremenog sporazuma – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, održanog 29. svibnja 2015. godine. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da poduzme sve neophodne mjere, s ciljem zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum do 1. siječnja 2016. godine.  

Predsjedništvo BiH je također usvojilo Izvješće o izvršenju Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za razdoblje I.-VI. 2015. godine, koje će biti dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Izvješće o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama potpore miru, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine. Predsjedništvo BiH predlaže da Parlamentarna skupština BiH ocijeni opravdanim i odobri  nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama potpore miru, i to u mirovnoj misiji UN-a u DR Kongo (MONUSCO), u mirovnoj misiji UN-a u Republici Mali, u NATO vođenoj misiji „Odlučna potpora„ u Afganistanu, u mirovnoj misiji UN-a u Liberiji (UNMIL) i u mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu (UNMISS), odnosno Abeyi (UNISFA), i mirovnoj misiji UN-a na Cipru (UNFICYP). 

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o sudjelovanju izaslanstva Ministarstva obrane BiH na Europskom obrambenom summitu, te potpisivanju sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske unije o uspostavljanju okvira za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u operacijama Europske unije za upravljanje krizama.

Također je danas donijelo Zaključak da će BiH preuzeti aktivnosti vezane za predlaganje rezolucije za uspostavu Univerzalnog kodeksa o svetim mjestima (Univerzal Code on Holy Sites), kao i za pregovaranje, lobiranje i konačno usvajanje ove rezolucije na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Ugovora o donaciji između Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrane, civilne zaštite i sporta Švicarske, o donaciji materijalnih sredstava protivpožarne zaštite i pripadajuće opreme i njihovog prijevoza iz Švicarske i Pisma razmjene o donaciji rezervnih dijelova za viljuškare, i Sporazuma o provedbi projekta „Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije – Bosna i Hercegovina i Srbija“ između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Njemačke razvojne banke GIZ-a, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o prihvaćanju Trgovinskog sporazuma između BiH i Gruzije, i Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Donesene su i odluke o ratifikaciji: Nota sporazuma – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za nabavu vozila nove generacije; Nota sporazuma – razmjena nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2014. godinu; Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine u svezi s Regionalnim stambenim programom u BiH 2 (2013); Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta; Ugovora između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o suradnji i području veterinarstva; Sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Fiscalic 2020; Dopune Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europskog povjerenstva o programu prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora u okviru komponente prekogranična suradnja programa IPA za 2011. godinu; Provedbenog protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Slovačke Republike o primjeni Sporazuma između  Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole; Sporazuma o uspostavi Međunarodne organizacije ST-EP (Eliminacija siromaštva putem održivog turizma); Sporazuma o suradnji u području znanosti i tehnologije između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
03:17 09.10.2015.

srljate kao guske u maglu! mnogo carskih rezova se mora uciniti prije zahtjeva za clanstvo u EU, a medju ostalima su: - jednakost i jednakopravnost naroda u BiH; - organizacija hrvatske teritorijlne izborne jedinice; - TV kanal na hrvatskom jeziku;ziku; - hrvatsko skolstvo; - promjena izbornog zakona; - novi nenametnuti Ustav; - novi zakon o sudstvu i tuziteljstvu; - pravedna raspodjela novcanih sredstava; nakon ovih i mnogih drugih ispunjenih potreba, tek onda se moze priloziti zahtjev za ulaz u EU! a dotle? sjediteu crvenim foteljama, mlatite praznu slamu i zivite nad oblacima!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?