Prijedlog studenata

Zabraniti loženje ugljena i uvoz starih vozila

09.12.2015.
u 07:00

U cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva, potrebno je donijeti osnovnu mjeru i u cijelosti zabraniti ložišta na ugljen

U SŽ, općini Kakanj i općini Zenica proglašen je stupanj pripravnosti i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti. Posebno su zagađeni prostori uz prometnice, a vozačima je teško upravljati automobilima zbog slabe vidljivosti.

Kao glavni izvori zagađenja zraka u FBiH FHMZ je naveo kućanstva i druge objekte koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i promet. Ako bi došlo do pogoršanja stanja nakon čega bi uslijedio stupanj upozorenja, mjere bi bile znatno strože. Studenti magistarskog studija na Fakultetu za promet i veze u Sarajevu i prof. dr. Osman Lindov predlažu konkretna rješenja za smanjenje zagađenja u glavnom gradu.

Prije bilo kojeg prometnog rješenja u cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva potrebno je donijeti osnovnu mjeru i zabraniti u cijelosti ložišta na ugljen te druge ekološki nečiste tvari. Nakon toga, u području prometa uraditi dodatne sljedeće mjere, uvesti eliminatorni ekološki test za motorna vozila, barem u zimskom razdoblju, podići "prag" za uvoz rabljenih motornih vozila - EURO 4/5 normu, zabraniti ulazak teretnih vozila u gradsku zonu, osigurati da vozila javnog prijevoza budu isključivo na LPG, ili CNG, povećati cijene registracije i osiguranja vozila prema starosti, ubrzati realizaciju longitudinalnih cestovnih pravaca, kružna raskrižja, uspostaviti adaptivni sustav regulacije prometnica i promoviranje alternativnih oblika prijevoza - pješačke i biciklističke staze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije