ISTRAŽIVANJE

Za ulazak u EU svi bh. građani, NATO i OHR podijelili mišljenja

europa
VL FOTO
25.05.2010.
u 13:19

U Federaciji je 88 posto građana za ulazak BiH u NATO, u RS-u svega 30 posto građana

Čak 9 od 10 građana podržava ulazak BiH u EU. Nešto manje građana iz RS-a (78%) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (94%). Dvije trećine (68%) građana podržava pristupanje BiH NATO-u.

Razlike u FBiH i RS-u

Značajno manje građana iz RS-a (30%) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (88%). Protiv pristupanja je također i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a. Skoro dvije trećine (63%) građana podržava prisutnost OHR-a u BiH. Značajno manje građana iz RS-a (29%) je za tu opciju, u odnosu na FBiH (82%). Protiv prisutnosti je ponovno i nešto više potencijalnih birača SDS-a, SNSD-a i PDP-a, pokazalo je istraživanje NDI-a.

Na pitanje ispitinacima podržavaju li oni osobno ili se protive pristupanju BiH EU-u, došlo se do rezultata da 65 posto potpuno podržava, 24 posto donekle i 5 posto ne podržava, u Federaciji BiH podršku pristupanju EU-u dalo je 94 posto građana, dok je to u RS-u učinilo 78 posto i u Brčkom 77 posto. Situacija je po ovom pitanju slična i po strankama, tako SDP BiH potpuno podržava pristupanje EU-u 85 posto, a ne podržava 3 posto, u SNSD-u podršku ulasku BiH u EU daje 41 posto, a ne podržava 9 posto, SDA 78 posto podržava i nema onih koji ne podržavaju, u SDS-u 32 posto podržava i 7 posto ne podržava, u HDZ-u BiH 68 posto podržava, te svega dva posto ne podržava, u SBiH 69 posto podržava i 6 posto ne podržava, SBB BiH 78 posto podržava i 3 posto ne podržava, PDP-u 49 posto podržava i čak 10 posto ne podržava i u Našoj stranci 66 posto je za ulazak BiH u EU i nema onih koji su protiv.

Što se tiče podrške za pristupanje NATO-u, 45 posto građana je iskazalo podršku i 18 posto je protiv. U Federaciji je 88 posto građana za ulazak BiH u NATO, dok je 9 protiv, omjer je znatno drukčiji u RS-u gdje je svega 30 posto za ulazak BiH u NATO, dok je čak 64 % protiv, u Brčko Distriktu su omjeri skoro jednaki - 51 podržava, a 45 % ne podržava ulazak BiH u NATO.

Zanimljivo je istaknuti da čak 68 posto Bošnjaka podržava ulazak BiH u NATO, svega 3 posto ne podržava, dok Srba 40 posto ne podržava i svega 12 posto podržava. Što se tiče Hrvata, 47 posto je za ulazak BiH u NATO i 8 posto protiv. Što se tiče stranaka, omjeri su slični kao i kod podrške ulasku BiH u EU, s tim da se omjeri onih stranaka koje ne podržavaju ulazak BiH u NATO povećavaju kod SNSD-a, SDS-a i PDP-a. Situacija s podrškom ili protivljenjem ostanku OHR-a u BiH je nešto drukčija.

Podijeljeni građani

Naime, 35 posto građana BiH podržava ostanak OHR-a u BiH, a 18 posto ne podržava, U FBiH je za ostanak OHR-a 82 posto građana, 16 posto je protiv, U RS-u je omjer suprotan, 63 posto građana ne podržava ostanak OHR-a u BiH i svega 29 posto podržava, zanimljivo je da je u Brčko Distriktu skoro isti omjer kao u RS-u, gdje 63 posto građana ne podržava ostanak OHR-a u BiH i svega 26 posto podržava.

Najviše Bošnjaka, 57 %, podržava ostanak OHR-a u BiH, dok je 5 posto protiv ostanka, isto kao i kod NATO-a slično je s mišljenjem Srba jer 38 posto je protiv ostanka OHR-a u BiH, a svega 5 posto za ostanak, 32 posto Hrvata je za ostanak OHR-a u BiH i 8 posto protiv ostanka. Istraživanje pokazuje kako su građani jedinstveni oko pristupanja BiH EU-u, dok je NATO i ostanak OHR-a podijelio građane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?