Rukomet

Za prolivenim mlijekom ne vrijedi plakati

28.12.2016.
u 09:00

Svoj treći nastup u SEHA Gazsprom ligi, znatno drugačiji i teži od ona dva startna, bh. prvak Izviđač Central osiguranje završio je tamo gdje su ga svi bolji poznavatelji rukometa očekivali, na začelju.

Odnos snaga

To je jednostavno trenutačni odnos snaga u regionalnom rukometu, pa se nešto više u ligi u kojoj igraju tri bivša prvaka Europe i aktualni doprvak nije moglo ni očekivati. Čim se znalo da ove godine neće sudjelovati klubovi iz Srbije, Crnogorci su se već ranije povukli, Izviđaču CO bila je “kaparisana” zadnja loža. Te činjenice treba prihvatiti i u tom kontekstu promatrati jesenski dio SEHA lige, u kojoj su skauti imali odličnih dionica. Štoviše, kada se u obzir uzmu parametri koji za neke, nažalost, određuju sportske domete, već i tri osvojena boda su značajan uspjeh. Tu u prvom redu mislimo na novac. Većina sudionika SEHA lige ima po desetak puta veće klupske proračune, zahvaljujući čemu su klubovi ne samo reprezentacije zemalja iz kojih dolaze nego Europe u malom. To vrijedi za sve vodeće s iznimkom PPD Zagreba i Celja PL čiji su sastavi praktički reprezentacije zemalja čiji su prvaci, a s kojima, primjerice, reprezentacija BiH ne može ni zapeti. Slična pravila vrijedne i za preostala četiri kluba – Nexe, Gorenje, Matalurg i Tatran. Kad bi se dalje raščlanjivalo, primjerice, svima najpoznatiji Zagreb redovito pokupi što je najbolje iz cijele Hrvatske, plus po koji stranac ako ima kakvih rupa. Takvim novcem i igračkim i inim kadrovima “naoružanim” suparnicima Izviđač je suprotstavio rukometnu “mikro klimu”, momčad sastavljenu od Ljubušaka, po jednog Čapljinca, Mostarca i Hercegovca iz Metkovića. Jedini igrač izvan tog kruga je Zadranin Čirjak, sa skromnom minutažom. Dakle, već po tome, primanja igrača i slično da i ne spominjemo, Izviđač je iznimka u SEHA ligi.

Nisu razočarali

Ono čime je taj i takav Izviđač oduševio su igre u Ljubuškom. Šest puta su skauti igrali pred svojim navijačima i ni jednom nisu razočarali. Jednu utakmicu su dobili, dvije ispustili, na dvije se odlično nosili. Izviđač u pet domaćih poraza nitko nije dobio, što se nije pošteno oznojio. To je činjenica koju je na svojoj koži osjetio moćni mađarski prvak i europski doprvak Veszprem. Iznad i izvan nje tražiti nešto više bila bi čista iluzija. E, sad kritici zbog neiskorištenih prilika protiv Celja i Zagreba, nerealiziranim zicerima kada se rezultat lomi, pa gađanju okvira vrata umjesto mreže ili promašajima u trenucima kada pogodak treba kao kiša Sahari i slično, ima mjesta, jer to je sastavni dio ekipe kojom se Ljubuški, a i BiH mogu ponositi. Da riječi nisu govor u prazno, zamislite samo kako bi, recimo, nogometni, košarkaši ili odbojkaški prvaci BiH prošli s viceprvacima Europe? Kad se to učini, onda je sve jasno!

Završne utakmice SEHA Gaszprom lige u 2016. godini: Izviđač CO – Veszprem 25:31, Meshkov Brest – Vardar 30:35, Tatran Prešov – Metalurg 27:33; 18. prosinca: Nexe – Celje Piv. Laško 26:35; 20. prosinca: Veszprem – PPD Zagreb 28:25.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije