Pooštrene sankcije

Za neprimjerene reality programe do 75 tisuća KM kazne, a za govor mržnje i dvostruko više

11.03.2017.
u 08:00

Novi dokument o kršenju pravila i kaznama koje izriče Regulacijska agencija za komunikaciju (RAK) službeno je objavljen ovoga tjedna na stranici RAK-a, a glavna novina su veće kazne za objavu neprimjerenih sadržaja u radijskim i televizijskim programima, piše Večernji list BiH. U situaciji kada je politička situacija u zemlji napeta, ali i kada razni reality programi dominiraju u eteru, potreba za kontrolom jezika mržnje i vulgarnih sadržaja nameće se kao imperativ.

Velike kazne

RAK je prošle godine u okviru svojih ingerencija izrekao više od 60 izvršnih mjera. Od ukupnog broja izrečenih kazni, u 39 slučajeva utvrđenog kršenja izrečene su novčane kazne u iznosu od 243.000 KM, što dovoljno govori o stanju u medijima. Dokument “Pregled povreda i odgovarajućih kazni koje izriče RAK”, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, propisuje oštrije kazne pa se za utvrđeni govor mržnje predviđaju sankcije i do 150.000 KM. Radijske i televizijske kuće mogle bi se suočiti i sa suspenzijom, pa čak i oduzimanjem dozvole za emitiranje za sva kršenja pravila za koja je predviđena novčana kazna veća od 10.000 maraka. Za kršenja pravila kodeksa koja se odnose na pravičnost i nepristranost radijske i televizijske kuće suočavaju se s kaznom u rasponu od dvije do 60 tisuća maraka, a za širenje govora mržnje od pet do 150 tisuća maraka. Za sadržaje koji narušavaju psihički, fizički i moralni razvoj maloljetnika kazne će također biti od pet do 150 tisuća KM.

Pretrpani žalbama

Propisane su i kazne za kršenje odredbi kodeksa vezano uz reality i pseudoreality programe kakvih je sve više na televizijama u BiH i regiji. Tu su predviđene novčane kazne od dvije do 75 tisuća KM. Isti raspon novčanih kazni propisan je i za kršenje zaštite privatnosti. Među najvišim kaznama su one za prikazivanje pornografskih sadržaja bez tehničke zaštite, prekomjerno televizijsko oglašavanje i zabranjeno sponzoriranje. Za nepoštivanje nekih od ovih odredbi kazne dosežu, kao i za govor mržnje, 150 tisuća maraka.

I dok je za radijske i televizijske programe predviđena mogućnost sankcioniranja, za tiskane i online medije sve je manje-više prepušteno profesionalnoj etici vlasnika i urednika. Vijeće za tisak i online medije u BiH postoji, ali kao samoregulacijsko tijelo kojem država nije dala nikakve posebne ovlasti u pogledu sankcioniranja onih koji se ne pridržavaju kodeksa za tiskane i online medije. Žalbeno povjerenstvo koje djeluje pri Vijeću zatrpano je žalbama, posebno onima koje se tiču širenja lažnih informacija ili govora mržnje na portalima. Međutim, bez mogućnosti konkretnog sankcioniranja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?