Uskoro ugovor između Europske banke i BiH

Za gradnju autoceste kroz Hercegovinu 100 milijuna eura

autocesta
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.07.2014.
u 09:11

Dionica Počitelj-Bijača, koja povezuje BiH s RH, na sjeveru i jugu zemlje duga je 21,2 kilometra

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH u cilju usklađivanja s carinskim propisima EU, čime će se stvoriti uvjeti za brzu, učinkovitu i dosljednu provedbu europskih carinskih pravila u praksi.

Sporazumi i izvješća

To je i jedna od obveza preuzetih sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Riječ je o sveubuhvatnom zakonu usklađenim s carinskim zakonom Europske unije koji sadrži 279 članaka. Vijeće ministara BiH zaprimilo je izvješće o radu Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH koje će biti dostavljeno entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta BiH. Utvrđen je prijedlog memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o suradnji u oblasti telekomunikacija. Memorandumom će se unaprijediti suradnja u ovoj oblasti s naglaskom na zakonodavni okvir za razvoj širokopojasnih mreža i tehnologije i procesa prelaska s analogne na digitalno emitiranje zemaljskog televizijskog programa te upravljanja radiofrekvencijskim spektrom. Utvrđen je prijedlog ugovora o suradnji između BiH i Crne Gore o konzularnoj zaštiti i viznim pitanjima. Prihvaćena je inicijativa Ministarstva financija i trezora i imenovano izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o financiranju između BiH i Europske investicijske banke - koridor Vc, dionica Počitelj - Bijača koji povezuje BiH s Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje. Dionica Počitelj - Bijača, duga 21,2 km, podijeljena je na tri poddionice: Kravice - Bijača, Zvirovići - Kravice i Počitelj - Zvirovići. Europska investicijska banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 100 milijuna eura s alokacijom na FBiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grace razdoblja i povoljnu EURIBOR kamatu.

Uvoz šećera u BiH

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 milijuna eura, od čega je EIB kredit 100 milijuna eura, a ranije zaključen kredit EBRD-a 60 milijuna eura. Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine donesena je odluka o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2014. koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje. Ovom odlukom ponavlja se količina tarifnih kvota u 2014. od 50.000 tona za korištenje u kapacitetima instaliranim u BiH do 31.12.2014. Uvezeni šećer će biti iskorišten za preradu na kapacitetima instaliranim u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?