Kamerni teatar, usprskos lošoj situaciji, zabilježio tri premijere

Za dobiveni novac možemo napraviti četvrtinu predstave

kamerni
Foto: Foto: Večernji list
16.07.2014.
u 13:57

Teatar je 2008. godine dobivao 260 tisuća, a danas dobiva 22 tisuće KM manje

Kamerni teatar 55, usprkos teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalaze sve institucije kulture u Sarajevu i BiH, u ovoj je umjetničkoj sezoni koja završava sa srpnjem uspio realizirati tri premijerne predstave, te ostvariti niz zapaženih gostovanja.

Obilježavanje atentata

Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić istaknuo je za agenciju Fena da je ova teatarska kuća sudjelovala u obilježavanju stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata priređivanjem predstave “Mali mi je ovaj grob”, koju je prema tekstu Biljane Srbljanović režirao Dino Mustafić. U Švedskoj smo odigrali deset predstava. To je bilo jako značajno gostovanje za nas, ali i za Sarajevsku županiju i BiH.

Jovičić podvlači da je finansijska situacija iz godine u godinu sve teža. Za primjer navodi podatak da je Kamerni teatar 55 u 2008. godini od Sarajevske županije za tri premijere godišnje, te produkciju i postprodukciju dobivao 260.000 KM, dok je nakon šest godina u 2014. godini taj iznos spao na 22.000 KM.

- To sve govori kakvo je stanje u kulturi. S tim iznosom možemo napraviti jednu četvrtinu predstave, zato je plan ubuduće više ići u koprodukcijske projekte - zaključio je on.

Čelni čovjek Kamernog teatra 55 navodi da ova kuća već ima planove i za novu sezonu, te da je s glumcima dogovorio da svi dolaze na glumačke radionice koje su u ovom kazalištu otvorene, gdje bi davali različite ideje i prijedloge.

Glumci kao kirurzi

- Predstavu koja bi na tim radionicama prošla filtar umjetničkog savjeta bismo i zadržali. Mi moramo igrati jer to je nešto što se ne može zanemariti. Mi smo kao i kirurzi, također moramo raditi svaki dan - smatra Dragan Jovičić.

Komentara 1

EP
epulon
21:43 16.07.2014.

Učite od naše vlade, napravite petinu predstave, a ostatak love lapite...0

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije