brkić

Za BiH od velike važnosti da može računati na daljnju podršku Njemačke

Josip Brkić
01.12.2016.
u 13:15

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u bilateralnim sastancima u srijedu u Berlinu, sastao se s Knutom Abrahamom, rukovoditeljem referata za bilateralne odnose srednje, istočne, jugoistočne Europe, centralne Azije i južnog Kavkaza – unutar grupe za vanjsku, sigurnosnu politiku i globalna pitanja u Uredu kancelarke Angele Merkel.

Brkić je u razgovoru s Abrahamom istaknuo odlučnu potporu i aktivan angažman SR Njemačke u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, iskazanoj kroz njemačko-britansku inicijativu, odnosno pristup EU prema BiH.

- Za Bosnu i Hercegovinu je od velike važnosti da može računati na daljnju podršku Njemačke u provedbi potrebnih socijalnih i gospodarskih reformi sukladno Reformskoj agendi kao i nastavku europskog puta BiH. Perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH - rekao je Brkić.

Abraham je naglasio da su Merkel i on osobno, u okviru njemačko-britanske inicijative, posebice zainteresirani za funkcioniranje Regionalnog ureda za mlade i unapređenje regionalne suradnje u oblasti obrazovanja.

Brkić je u srijedu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke razgovarao sa specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Europu, Tursku i EFTA Christianom  Hellbachom. Naglašen je značaj Berlinskog procesa za ubrzanje reformi i mogućnosti unapređenja gospodarskog razvoja u BiH, kao i daljnje jačanje regionalne suradnje kroz ekonomski razvoj regije i međusobnu infrastrukturnu povezanost.

Na sastancima je zaključeno da su bilateralni odnosi dviju zemalja vrlo dobri, bez otvorenih pitanja i ogledaju se, između ostalog, u vrlo uspješnoj suradnji u oblastima obrane, sigurnosti, kao i privrednoj, kulturnoj i obrazovnoj suradnji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?