posjeta

Wigemark posjetio Vrhovni sud Federacije BiH

Lars-Gunnar Wigemark
01.06.2016.
u 15:50

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark posjetio je Vrhovni sud Federacije BiH.

Wigemarka je primio predsjednik tog suda Milorad Novković, a sastanku su prisustvovali i sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV BiH Goran Nezirović, te međunarodni stručnjak iz VSTV BiH Francesco Caruso. 

Novković je u uvodnom obraćanju predstavio ulogu i značaj Vrhovnog suda FBiH, kao institucije koja "baštini dugu pravnu tradiciju i u kojoj su veliki doprinos ostvarenju pravde dale nejeminentnije sudije".

- Visoki stupanj kvaliteta sudskih odluka i dalje je prioritet ove sudske institucije - istakao je Novković.

U razgovoru su razmijenjene informacije o stanju u provedbi Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

- Efikasno suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije na području Federacije BiH zahtijeva što skoriju primjenu seta zakona o suzbijanju ovih krivičnih djela, te istinsku riješenost izvršne i zakonodavne vlasti da osigura uslove za funkcioniranje posebnih odjela pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužiteljstvu- naglasio je Novković.

Wigemarka su interesirali stavovi i realna procjena potrebe osnivanja privrednih sudova i rješavanja problema komunalnih predmeta. 

Sudija Nezirović je naglasio da pitanje osnivanja specijaliziranih sudova treba ostaviti za naredne faze reforme pravosuđa. Pitanje rješavanja komunalnih predmeta koji opterećuju bh. pravosuđe treba rješavati kroz  formu dijaloga profesionalne zajednice, te ponuditi optimalne modele po uzoru na regiju. 

Novković i Nezirović izrazili su mišljenje da u ovoj fazi reforme pravosuđa u BiH treba dovršiti započete procese u što spada i primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH.

Zaključeno je da Vrhovni sud FBiH raspolaže izuzetno stručno osposobljenim sudijama, ali pojedina zakonska rješenja ponekad ne doprinose funkcionalnom i efikasnom pravosuđu.

Ukazano je na probleme koji prate bh. pravosuđe, poput neadekvatnih materijalno tehničkih uslova, te nedovoljnog broja sudija što se direktno odražava na efikasnost suda.

Wigemark je zahvalio na prezentiranim mišljenjima i iskazao spremnost za dalju podršku pravosuđu u BiH, priopćeno je iz Vrhovnog suda FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?