Upozorenja

WHO pozvao žene u područjima s virusom Zika da se zaštite

zika virus
10.02.2016.
u 20:30

Virus se sigurno prenosi ubodom zaraženog komarca, a za potvrdu da se redovito prenosi i spolnim odnosom potrebno je još dokaza, navodi WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je pozvala žene u područjima u kojima je zabilježen virus Zika da se, osobito u trudnoći, zaštite odjećom protiv komaraca i da upražnjavaju siguran seks uz uporabu kondoma.

WHO je objavio preporuke za žene zbog mikrocefalije i drugih neuroloških poremećaja kod novorođenčadi povezanih s virusom Zika koji prenose komarci i koji je zabilježen u više od 30 zemalja svijeta, a za koji je postoji lijek.

U preporukama nisu navedena ograničenja oko putovanja, ali se predlaže da se žene prije putovanja posavjetuju sa svojim liječnikom ili nadležnim institucijama.

Virus se sigurno prenosi ubodom zaraženog komarca, a za potvrdu da se redovito prenosi i spolnim odnosom potrebno je još dokaza, navodi WHO, potvrđujući da je Zika pronađen u spermi i navodeći slučaj prijenosa seksom iz SAD-a.

Virus je pronađen i u majčinom mlijeku, ali zasad nema dokaza da se prenosi dojenjem pa WHO ističe da su i dalje na snazi njihove preporuke o dojenju, osobito onom obveznom u prvih šest mjeseci života djeteta.

Epidemija virusa Zika u Amerikama usmjerila je pozornost za reproduktivna prava žena, uključujući i pobačaj.

"Žene koje žele prekinuti trudnoću iz straha od mikrocefalije morale bi imati pristup usluzi sigurnog pobačaja i skladu sa svim zakonskim propisima", navodi WHO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije