izbacuje dim i lavu

Vulkan Etna izaziva strah: 'Samo da se ne probudi supervulkan'

etna
Foto: Genia/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
1/2
28.02.2017.
u 12:54

Vulkan Etna je počeo eruptirati jučer u 19 sati. Meteorološka stanica iz Nunziata na svojim stranicama piše kako se jasno mogu vidjeti skromne fontane lave. Zasad ne postoji opasnost za stanovništvo

U ponedjeljak navečer dim se počeo dizati iz talijanskog vulkana Etna na Siciliji. Etna je počela eruptirati oko 19 sati po lokalnom vremenu, a vulkanski dim nastavio se dizati i u utorak.

Meteorološka stanica iz Nunziata na svojim stranicama piše kako se jasno mogu vidjeti skromne fontane lave. Zasad ne postoji opasnost za okolno stanovništvo. 

Etna je najveći vulkan u Italiji i najaktivniji vulkan u Europi. Mirovao je osam mjeseci, a krajem siječnja ponovno se aktivirao zbog čega su bile evakuirane i škole u okolici, ali tada je erupcija bila vrlo mala, piše 24sata.hr. 

Nedavno se počeo buditi još jedan vulkan u Italiji. Campi Flegrei, nedaleko od Vezuva u Napuljskom zaljevu. U prosincu prošle godine počeo je pokazivati znakove aktivnosti, a stručnjaci upozoravaju kako je ispod određeni 'prag' koji kada ga prijeđe magma, može dovesti do puštanja ogromne količine lave i vrelog plina koji će zagrijati stijene.

Stijene kada se zagriju, gube svoju mehaničku otpornost što može izazvati katastrofu. Stručnjaci kažu kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi se vidjelo da li će doći do erupcije vulkana koji je zadnji put eruptirao prije 500 godina. Erupcija je tada trajala osam dana, a tad je izbačeno dovoljno materijala za nastanak nove planine – Monte Nuovo. 

Erupcija ovog vulkana mogla bi ubiti milijun ljudi, a pepeo koji bi došao u atmosferu mogao bi izmijeniti klimu na zemlji.

Campi Flegrei, na talijsnkom Goruća polja, je supervulkan promjera 12 kilometara. Znakove aktivnosti počeo je pokazivati 2005. otkad ga znanstvenici detaljno prate. 

Talijanski i francuski istraživači kažu da se aktivnost vulkana pomiče prema točki u kojoj će pritisak unutar njega pokrenuti izbacivanje magme i plinova deset puta snažnije od prosječne erupcije. Talijanske vlasti izdale su žuto upozorenje 2012. godine, piše Science Daily.

- Takva erupcija imala bi katastrofalni utjecaj na cijeli planet i mogla bi se usporediti s udarom divovskog asteroida - kaže Giuseppe De Natale, voditelj znanstvenika koji prate aktivnost ovog vulkana.

Posljednja velika erupcija Campi Flegrei prije 39.000 godina, vjeruje se, kriva je za izmiranje neandertalaca. Erupcija je tada bila toliko jaka da je vulkan raznio vlastiti vrh, a stručnjaci smatraju da je nastala i vulkanska zima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?