Novi ministar

Vujanović: U svom radu ću se pozivati na Reformsku agendu

Zlatan Vujanović
28.11.2015.
u 10:29

Reformska agenda utemeljuje pokretanje procesa oporavka ekonomije, ekonomskog rasta i zapošljavanja u BiH, odnosno u Federaciji BiH. U inaguracijskom govoru sam najavio da ću se u svom radu pozivati na Reformsku agendu i vezano uz to sam odmah po preuzimanju Federalnog ministarstva trgovine u istom inauguriraro svoju logiku i metodu rada, a to je 'products orientated', rekao je u intervjuu za Fenu nedavno imenovani ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović.

Kaže da je posjete lokalitetima te upoznavanje s menadžmentima najvećih trgovačkih gospodarskih subjekata prolongirao radi prioritetizacije donošenja odgovarajućeg podzakonskog akta, kojim će biti omogućeno vođenje trgovačke knjige, osim u pisanoj, kako je do sada bilo jedino zakonski valjano, tako i u elektronskoj formi.

- Na taj način će biti omogućeno olakšanje poslovanja prvenstveno naših, prethodno spomenutih, najvećih trgovačkih gospodarskih subjekata, kao i ostalih gospodarskih subjekata koji se bave trgovinom naveliko. Uvjet za elektronsko vođenje trgovačke knjige naveliko će biti posjedovanje neke od certificiranih sofisticiranih softverskih aplikacija, koje nude i obavljaju sve zakonski obvezne knjigovodstvene i računovodstvene printing/hardcopy opcije, a koje su već u upotrebi u većini spomenutih trgovačkih gospodarskih subjekata kao interni kontrolni i backup knjigovodstveni i računovodstveni servis. Davanjem mogućnosti elektronskog vođenja trgovačke knjige će velikim trgovačkim gospodarskim subjektima omogućiti mnogo lakši i brži promet robe, te isto tako značajnu racionalizaciju i optimizaciju ljudskih resursa, kazao je ministar Vujanović.

Među prioritetnim aktivnostima Federalnog ministarstva trgovine koje se oslanjaju na Reformsku agendu je, kako kaže ministar,  i rad na inoviranju postojećih zakonskih i podzakonskih akata iz sektora unutarnj trgovine koji će pospiješiti i ubrzati razvoj trgovine u FBiH, kao i lakšu integraciju u EU. Jedno od planiranih inoviranih zakonskih rješenja, u skladu s Reformskom agendom je ono koje će donijeti značajno pojednostavljenje postupka otpočinjanja obavljanja trgovačke djelatnosti, odnosno smanjenje administrativnih procedura za izdavanje rješenja kojima se odobrava obavljanje trgovačke djelatnosti.

- Osim navedenog, Federalno ministarstvo trgovine kontinuirano poduzima mjere i aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje okvira za poboljšanje uvjeta za obavljanje poslova iz sektora vanjske trgovine, regulacije tržišta cijena i prometa naftnih derivata, a sve radi smanjenja i onemogućavanja sive ekonomije u FBiH i unapređenja ekonomskih interesa potrošača, dodaje ministar.

U svom daljnjem radu će istrajavati da se u normativnom dijelu koji je u nadležnosti Federalnog ministarstva trgovine osigurava zdrav i konkurentan poslovni ambijent između trgovaca i dobavljača (proizvođača), a sve radi povećanja konkurentnosti uz fer uvjete trgovine i fer konkurenciju svih sudionka u prometu robe i usluga.

Federalno ministarstvo trgovine kao jedan od nositelja zaštite potrošača u svojim godišnjim planovima rada kontinuirano utvrđuje aktivnosti na unapređenju zaštite prava i ekonomskih interesa potrošača. Ekonomski interes potrošača i njegova zaštita je jedno od osnovnih prava potrošača koje se ostvaruje kako donošenjem i provođenjem propisa od nadležnih organa na svim razinama vlasti, tako i aktivnostima i djelovanjem udruženja za zaštitu potrošača.

- U normativnom uređenju ove oblasti postoji potreba, u skladu s obvezama BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti potrošača BiH radi njegovog usklađivanja s potrošačkim regulativama EU. Kako je predlagač ovog zakona Vijeće ministara BiH, Federalno ministarstvo trgovine će inicirati izmjene Zakona pri čemu ćemo nastojati ostvariti punu suradnju s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i resornim ministarstvom Republike Srpske. U podizanju javne svijesti, edukaciji i povećanju informiranosti potrošača o njihovim pravima i obvezama značajnu ulogu imaju udruženja potrošača, te ovo ministarstvo za sufinanciranje i podršku njihovom radu u proračunu FBiH redovito osigurava financijska sredstva. Suradnja Federalnog ministarstva trgovine i udruženja je na zadovoljavajućem nivou, a ostvaruje se davanjem stručne podrške udruženjima o određenim pitanjima, dok s druge strane udruženja dostavljaju Ministarstvu podatke i ukazuju na najčešće slučajeve kršenja prava potrošača, rekao je federalni ministar trgovine.

Vujanović je pohvalio i suradnju s inspekcijskim organima, kazavši da u svom radu Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši inspekcijski nadzor nad propisima koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva trgovine te da je u dosadašnjem radu suradnja s Upravom bila na zadovoljavajućoj razini, kao i da će nastojati da se ta suradnju koliko god moguće još više unaprijedi i intenzivira.

Također Vujanović ističe da se i na razini entiteta kontinuirano vrši harmonizacija propisa u oblasti unutarnje trgovine upravo radi ostvarivanja jedinstvenog tržišta u BiH i u tom smislu će Ministarstvo nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju s RS-om i Brčko Distriktom.

Na pitanje koja zakonska rješenja Ministarstvo ima u planu i koja su u pripremi, ministar kaže da u skladu s Privremenim sporazumom, zauzetim stavom Europske komisije i WTO sporazumom, postoji potreba donošenja izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini kao i člana 13. istog zakona i njegovog usklađivanja s navedenim sporazumima radi uređivanja fer tržišta prehrambenih proizvoda i davanja jednake šanse svim sudionicima na unutarnjem tržištu da pod istim uvjetima (ravnopravno) plasiraju svoje proizvode na policama trgovačkih objekata.

- U parlamentarnoj proceduri je i donošenje zakona o nedopuštenom oglašavanju u Federaciji BiH koji ima za cilj sprečavanje nedopuštenog oglašavanja od trgovaca uspostavljanjem minimalnih i objektivnih kriterija koji određuju je li neko oglašavanje obmanjujuće, odnosno nedopušteno uspoređujuće, a time se postiže ravnopravnija tržišna konkurencija. Budući da oglašavanje ima veliki utjecaj na funkcioniranje tržišta, a da obmanjujuće i nedopušteno upoređujuće oglašavanje može da dovede do narušavanja tržišne konkurencije, od velike je važnosti ovu oblast normativno urediti i uskladiti na jedinstvenom ekonomskom prostoru Bosne i Hercegovine, rekao je za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?