Od sredine ovog mjeseca

Vozite li se prebrzo, pijani, nevezani i neregistriranim autom, kazna do 3300 KM

03.02.2017.
u 09:00

Na cestama BiH od sredine veljače počet će se primjenjivati izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti prometa, piše Večernji list BiH. Ključne novine koje se nalaze u novom tekstu zakona vezane su uz kaznenu politiku. Iako smo već ranije pisali o novinama u zakonu, s obzirom na to da za nekoliko dana počinje i njegova primjena, podsjećamo na koje novčane kazne se trebaju pripremiti vozači za najčešće prometne prekršaje.

Visine kazni

Za prekoračenje brzine od 10 do 20 km/h iznad dopuštene propisana kazna je 50 KM, za prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h iznad dopuštene kazna iznosi 100 do 300 KM, dok ćete za prekoračenje brzine više od 30 km/h iznad dopuštene platiti kaznu od 400 do 1000 KM. Umjesto dosadašnjih 30 maraka za nevezivanje pojasa, ubuduće će za taj prekršaj biti naplaćivano od 100 do 300 maraka. Vožnja bez upaljenoga kratkog svjetla kažnjavat će se s 30 KM, piše Večernji list BiH. Kazne od 400 do 1000 KM predviđene su za vozače koji voze neregistriran automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedalu. Zakon predviđa i zabranu korištenja mobilnih telefona i slušalica za pješake. Pješak koji na kolniku koristi mobilni telefon ili slušalice u ušima platit će kaznu od 40 KM. Kazne od 400 do 1000 KM predviđene su za vozače koji voze neispravan automobil. Umjesto dosadašnjih 30 maraka, novim zakonskim rješenjem za korištenje mobilnoga telefona tijekom vožnje predviđene su kazne od 100 do 300 KM. Za izazivanje prekomjerne buke ili škripe propisana kazna je od 50 do 250 maraka. Motociklisti bez zakopčane kacige platit će kaznu 50 maraka, a u slučaju da prevoze pijane osobe platit će 30 maraka. Mladom vozaču kojem budu izrečena četiri kaznena boda poništava se vozačka dozvola i morat će ponovno polagati vozački ispit. Vozilima registriranim u inozemstvu neće više moći upravljati vozači koji imaju stalno boravište u BiH.

Pod utjecajem alkohola

Vozači će uskoro morati dobro razmisliti kad popiju koju čašicu hoće li sjesti za upravljač jer kazne su za bh. standard enormno visoke. Donja granica za vožnju pod utjecajem alkohola je 0,3 promila, a pooštrena je i gornja granica za kaznu od 50 do 250 KM koja sada iznosi 0,8 promila, a do sada je bila 1 promil alkohola u krvi. Pooštrene su granice i za “one koji su poprilično zavirili u čašu”. Tako će se kaznom od 100 do 300 KM kažnjavati oni koji imaju 0,8 - 1,5 promila alkohola u krvi. Podsjetimo, do sada je bila od 1 do 2 promila, dok će oni s više od 1,5 promila plaćati od 400 do 1000 KM kazne. Ako je suvozač pijan, i to košta - 40 KM. Novčanom kaznom u rasponu od 400 do 1000 KM bit će kažnjeni i vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju više od 1,5 promila alkohola u krvi. Uvodi se i novi prometni znak za naselja i tamo gdje stoji taj znak ograničenje je 50 km na sat, a kada je ovaj znak precrtan prestaje ograničenje. Vozači su često bili zbunjeni i nisu znali dokle seže ograničenje u naseljima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?