Kako se hrane parlamentarci?

Vlast u FBiH za meso daje 245 tisuća KM

23.01.2017.
u 07:00

Služba za zajedničke poslove FBiH dodijelila je prije nekoliko dana tvrtki “Mujanovići” iz Sarajeva posao vrijedan 245.000 KM, a na osnovi ugovora o nabavi i isporuci mesa za ovu i iduću godinu, piše Avaz.ba. Obavijest o dodjeli ugovora objavljena je 13. siječnja i na portalu javnih nabava i u Službenim novinama BiH.

Niže cijene, ista kvaliteta

Radi se o ugovoru o nabavi i sukcesivnoj isporuci svježeg mesa, prerađevina od svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda - teletine, janjetine, junetine za 2017. i 2018. godinu. U ugovoru koji je stupio na snagu 1. siječnja, procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma je 245.000 KM, ali u to nije uključen PDV. Meso je, kako navode u Službi za zajedničke poslove FBiH, koja je i raspisala natječaj i dodijelila posao tvrtki “Mujanovići”, nabavljeno za potrebe prehrane zaposlenika u federalnim institucijama.

U nedavnom posjetu ekipa Večernjeg lista tijekom boravka u federalnom Parlamentu istražila je i kakva je razlika u cijenama i kvaliteti hrane između “običnih” restorana i restorana te institucije. Dnevna ponuda na jelovniku uključuje desetak predjela i petnaestak glavnih jela, a cijene su poprilično niže nego u klasičnim restoranima. Tako, primjerice, obrok s juhom, nekim glavnim jelom, pićem i desertom košta svega desetak maraka, dok bi to isto u restoranu bilo plaćeno barem dvostruko više. Niža je i cijena pića. Primjera radi, jedno strano pivo u restorana Parlamenta FBiH košta 2,5 KM, dok to isto pivo u kafićima prosječno košta 4 KM.

Pružanje usluga

Davorin Korać, direktor Službe, rekao je da servis za pružanje usluga u okviru ove institucije opskrbljuje šest restorana i 26 bifea u Sarajevu i Mostaru, te dodaje da se nabava mesa plaća novcem s posebnog podračuna u proračunu FBiH, jer se sredstva ostvarena kroz promet uplaćuju na ovaj račun. - Iz tih sredstava nabavlja se roba iz koje se spremaju hrana i napici za zaposlenike u navedenim objektima, kaže Korać.

U zemlji od pola milijuna nezaposlenih, s više od 700.000 siromašnih, u kojoj mnogi građani preživljavaju s tri KM dnevno, zaposleni u federalnim institucijama hrane se više nego dobro za malo novca, iako su često preplaćeni za posao koji obavljaju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?