Slučaj ‘Radončić i vlast’

Vladajuća koalicija u FBiH stabilna

09.02.2016.
u 07:00

Fahrudin Radončić, čelnik SBB-a, osjeća se izuzetno dobro i nije točno da je u pritvoru smršavio pet kilograma, kako su to prenijeli neki mediji. Priopćio je to jučer član Radončićeva odvjetničkog tima Dragan Barbarić, piše Večernji list BiH.

Psihofizičko stanje dobro

On napominje kako Radončić nema nikakav poseban status u odnosu na druge pritvorenike te da je njegovo psihofizičko stanje odlično. On ima sva prava koja imaju i drugi pritvorenici, bavi se sportom, a od određivanja pritvora dobio je 1,6 kilograma na težini.

- On nije čovjek koji ima prevelike zahtjeve u vezi s tim što će jesti, koliko i kada će jesti. Hranu koja se servira svima u pritvorskoj jedinici redovito uzima i Radončić, kazao je Barbarić za “Avaz”.Informacije o dobrom fizičkom i psihičkom stanju čelnika SBB-a uslijedile su nakon spekulacija u javnosti da Radončić teško podnosi pritvor i da će se to odraziti i na njegove političke odluke.No, sadašnja situacija je takva da vladajuća koalicija na federalnoj razini uspješno funkcionira, iako je jasno da su postupak protiv čelnika Saveza za bolju budućnost i njegovo uhićenje ozbiljan udarac političkoj stabilnosti vlasti, pa cijele Federacije. Čelništva SBB-a i SDA skoro svakodnevno održavaju sjednice najviših stranačkih tijela, a i međusobna komunikacija je intenzivirana nakon Radončićeva uhićenja. Jasno je da raspad koalicije ne odgovara niti jednoj od ove dvije stranke. SBB-ov izlazak iz vlasti bi ovu stranku doveo u poziciju braniti se od optužbi kako stavlja na kocku reformski put BiH, dok bi SDA morao u potragu za novim partnerom, što se još ranije pokazalo kao teška, a možda i nemoguća misija. Vlada i Parlament Federacije djeluju koliko je to moguće normalno u ovakvim okolnostima. Prati se pravni aspekt cijele krize, odnosno tijek istrage protiv Radončića i njegovih suradnika i potezi koji se glede toga povlače. Važno je da su proteklog tjedna i Vlada i Parlament održali uspješna zasjedanja i pokazali da vlast funkcionira. No, događaju se i dodatni udari koje je malo tko očekivao. Potvrdio je to i premijer Fadil Novalić, izjavom da je dezinformacija o smanjenju mirovina svjesno puštena u javnost kako bi se uzdrmala vlast.

Pravna bitka odvjetnika

Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, učestalim javnim istupima nastoji dokazati da je opredijeljen za koaliciju sa SBB-om i da ni na koji način nije povezan s procesom protiv Radončića.

Navodno je već ovog tjedna spreman praktično pokazati tu opredijeljenost i to tako što će predstavnici SDA u tijelima vlasti snažno podržati neke prijedloge SBB-a. Što se tiče samog procesa protiv Radončića, on je već dva tjedna u pritvoru, a u međuvremenu je podignuta i optužnica protiv njega. Dok se čeka odluka Suda BiH o potvrđivanju ili odbacivanju optužnice, Radončićevi odvjetnici vode pravnu bitku za ukidanje pritvora. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?