Livno

Vježbu gašenja požara izveli pripadnici 1. pješačke bojne 4. pješačke brigade i Zračnih snaga OS BiH

12.09.2016.
u 07:00

Na širem području vojarne “Ante Bruno Bušić” u Livnu održana je pokazna vježba gašenja požara. Vježbu su izveli pripadnici 1. pješačke bojne 4. pješačke brigade i Zračnih snaga Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u suradnji s Vatrogasnim društvom Livno, Civilnom zaštitom i timom Hercegbosanskih šuma.

U godišnjem planu Oružanih snaga BiH vježbe gašenja požara i pomoć civilima obvezna su stavka, no, proteklih godina često su sudjelovali u gašenju velikih prostornih požara, kazao nam je pukovnik Mijo Šteko, zapovjednik 1. pješačke bojne 4. GB Oružanih snaga BiH:

- Gasili smo požare počevši od Hercegovine, Stoca, Širokoga Brijega, Posušja, zatim Livna, Borove Glave, Glamoča, Šatora... Nažalost, to se događa i, evo, zato postojimo i zato smo tu”.

Mario Lovrić iz ŠGD HB šume, Kupres, ističe da se, uz stalnu suradnju sa službama zaštite i spašavanja, za gašenje šumskih požara nastoje što bolje osposobiti i kroz međunarodne projekte:

- Konkretno, sa Šumama RH i kroz svoje planove poslovanja i nabave nastojimo nabaviti što više opreme koja nam služi za gašenje početnih požara, kazao je.

Vatrogasno društvo interveniralo je jedinom cisternom (10 tona) koja nije za brdsko područje, a već na prvi pogled bila je vidljiva i loša opremljenost ljudstva.

- Što se tiče osobne opreme za vatrogasca, tu smo nikakvi, neke donacije su bile rabljene, loše opreme, itd, tako da nismo zadovoljni što se toga tiče.

Za jednog vatrogasca malo bolja oprema koštala bi 1000 eura, a mi ih imamo sedam, tako da to sami ne možemo riješiti - kazao nam je Draško Knez, direktor Vatrogasnog društva Livno.

A mi dodajemo kako je ključni problem za rješenje tih i ostalih nedostataka u nepostojećem zakonu o vatrogastvu.

Inače, u ovoj dinamičnoj vježbi uz ljudstvo, vatrogasno vozilo i opremu, korišten je i helikopter Oružanih snaga BiH, a sve da bi se požarište čim prije stavilo pod nadzor. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?