Mladen Ivanić

Vjerujem da će EU prihvatiti našu aplikaciju i dati nam status kandidata

mladen ivanic
01.02.2016.
u 11:48

Ukoliko BiH ne postane dio EU, ostat će izolirana i mi ćemo se baviti našim unutarnjim razlikama. Bošnjaci, Srbi i Hrvati će nastaviti s unutarnjim političkim sukobima, kaže Ivanić

BiH mora predati aplikaciju za članstvo u EU, prvenstveno zbog kompleksne geopolitičke situacije. Neće biti lako dobiti status kandidata, ali sam optimist. Ako BiH ostane izolirana na zapadnom Balkanu, mislim da bi ona bila naredni potencijalni prostor za krizu i da bi EU na kraju mogla snositi posljedice za to, izjavio je u zajedničkom intervjuu za agencije Fena i Xinhua član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

- To se može primijetiti u kontekstu Libije, gdje brojne izbjeglice dolaze u zapadnu Europi preko Italije, Malte, ili na primjeru Sirije i svih migranata koji dolaze u Europsku uniju, na primjeru Ukrajine i vrlo problematičnih ekonomskih odnosa između EU i Rusije, tako da EU ne treba još jedan izvor krize. Stoga, vjerujem da će EU prihvatiti našu aplikaciju i dati nam status kandidata. Tek tada počinje pravi posao. Ako BiH ne postane dio EU, ostat će izolirana i mi ćemo ostati da se bavimo našim unutarnjim razlikama. Bošnjaci, Srbi i Hrvati će nastaviti s unutarnjim političkim sukobima, kaže Ivanić. 

- Ako budemo dio nečeg većeg i šireg, onda ćemo morati prihvatiti pravila koja su postavljena negdje daleko odavde. Svi moramo prihvatiti taj set pravila. Zbog toga, mislim da postoji spremnost na svim razinama vlasti da se ide u tom pravcu. Svi zajedno smo potpisali izjavu Predsjedništva BiH početkom prošle godine o europskoj perspektivi za BiH. Slažem se da će biti problema s različitim razinama vlasti i da će biti potrebno prilagoditi različite stavove. Ali čak i tada, ne bi trebalo biti mnogo problema, jer ono što ćemo pregovarati ustvari je način na koji ćemo morati prihvatiti pravila EU. Nije da mi možemo biti ti koji će mijenjati postojeća pravila EU. Mi ćemo jedino pregovarati o tome kada, kako i koliko dugo će nam trebati za njihovo provođenje i mislim da je moguće postići dogovor o ovome. Belgija, naprimjer, ima dva ministarstva poljoprivrede u dva dijela zemlje i imaju vrlo jednostavno pravilo, ukoliko se slažu o nečemu, oni glasuju za to, ako ne, suzdržavaju se od glasovanja u EU. Mi možemo isto pravilo primijeniti u BiH. Stoga vjerujem da BiH može razviti zajednički stav. Dakle, ne mislim da unutarnja struktura zemlje predstavlja problem. Jedino pitanje je želimo li mi to učiniti ili ne, pojasnio je Ivanić. 

- Mislim da moramo učiniti mnogo toga prije nego budemo spremni postati članicom EU. Treba nam vremena za to. Na primjeru Hrvatske možemo vidjeti kako je toj zemlji bilo potrebno desetak godina da od statusa kandidata dođe do punopravnog članstva. Dakle, razdoblje od deset godina je realan i to u najboljim mogućim uvjetima u kojima moramo usvojiti sva pravila i propise, ispuniti sve obveze što će na kraju rezultirati punopravnim članstvom. Mislim da je status kandidata jako važan, jer to znači da imate na raspolaganju financijsku podršku. Da budem iskren, ako bih bio u poziciji da biram, želio bih da BiH bude zemlja kandidat neko vrijeme, pod uvjetom da imamo financijsku podršku, kako bi se zapravo pripremila za članstvo. Jer, onog trenutka kada postanete punopravna članica, nema više financijske podrške. Stoga, status kandidata može biti čak i koristan za zemlju ukoliko imamo neophodno znanje i vještine da to maksimalno iskoristimo, istaknuo je Ivanić. 

- Ukoliko se BiH ne približi članstvu u EU, jako sam pesimističan o tome koliko će BiH biti u stanju regulirati procese unutar same sebe. Ako ostanemo u izolaciji bez jasne europske perspektive, mi ćemo se nastaviti sukobljavati o stvarima o kojima se ne slažemo. Ovo je odlična situacija za političke elite, jer u izoliranom društvu možete jako lako manipulirati ljudima, ali ako smo dio nečeg većeg, onda postoji ne samo unutarnji već i pritisak izvana da se političke elite ponašaju na jedan opušteniji način. U tom slučaju, unutaranje razlike će biti manje bitne. Stoga, ako želimo stabilnu BiH, mora postojati bliža veza s EU. No, ukoliko pitate je li BiH danas spremna postati član EU, reći ću da nije, ali to nije razlog da se ne ostvaruje napredak u tom pravcu. Naprotiv, moramo imati EU perspektivu da bismo postali spremni za članstvo, rekao je Ivanić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?