David Pettigrew

Visoki predstavnik treba postaviti BiH na put ustavnih reformi

David Pettigrew
29.11.2015.
u 13:26

Profesor filozofije na Državnom sveučilištu Southern Connecticut David Pettigrew smatra da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj "samo jedan primjer kontinuiranog osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim se nastoji destabilizirati BiH".

- Strategija poricanja, podjele i destabilizacije koja se provodi u RS-u predstavlja smišljeni napad na Daytonski mirovni sporazum, a time i sigurnost države, rekao je danas uvodničar Pettigrew na sesiji Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, na kojoj je razgovarano o tema "Jesu li 'bonske ovlasti' mrtvo slovo na papiru?"

- Ukoliko je ozakonjenje Republike Srpske u Daytonu bilo „nagrada" za uspješno proveden genocid, te ako se genocidna namjera nastavlja u vidu diskriminatorne i isključujuće politike usmjerene protiv nesrpskog stanovništva koje je nasilno protjerano iz svojih domova, postoji opasnost da kumulativna okrutnost ultranacionalističkog diskursa omalovažavanja i mržnje predsjednika Dodika doprinese novoj tragediji i patnji. Tim bi se pitanjem trebalo najozbiljnije pozabaviti. Hoće li to biti ostavština Daytona? - postavio je pitanje Pettigrew, jalja Fena. 

Smatra da "takva prijetnja sigurnosti BiH i rani znakovi upozorenja na još jedan genocid predstavljaju jasan poziv za Visokog predstavnika da upotrijebi svoje bonske ovlasti i postavi BiH na put ustavnih reformi i stabilne budućnosti".

Rukovođen doktrinom UN-a "Odgovornost da zaštiti", visoki predstavnik bi trebao, kaže Pettigrew, razmotriti način provedbe važećih zakona na državnoj razini protiv poricanja genocida, govora mržnje, diskriminacije i psihološkog zastrašivanja usmjerenog na povratnike.

Također, trebao bi „uz programsku i financijsku pomoć Vijeća Europe, OSCE-a i UNDP-a pružiti podršku uspostavljanju radnog tijela od predstavnika šire javnosti koje bi radilo na izradi smjernica za funkcionalno ponovno ujedinjenje zemlje putem ustavnih reformi“.

- Taj dijalog na nacionalnoj razini bi trajao do 24 mjeseca da bi se osiguralo sveobuhvatno učešće građana i vodio bi Ustavnoj konvenciji, rekao je Pettigrew ukazujući na potrebu da "ostavština Daytona bude govor nade, kao protuteža politici poricanja i govoru omalovažavanja i mržnje u Republici Srpskoj".

Profesor Zlatko Hadžidedić, jedan od sudionika sesije, smatra da je "neophodno reafirmirati pravni okvir Daytonskog sporazuma, pri čemu je institucija visokog predstavnika nezaobilazna".

- Ne postoji pravna mogućnost da eliminiramo visokog predstavnika ili bonske ovlasti bez da "raspakiramo" čitav Daytonski paket. To bi značilo da se dovodi u pitanje cjelokupni ustavni poredak BiH, rekao je Hadžidedić.

Profesorica Lada Sadiković zaključila je da svi ti problemi pokazuju da je konačno "sazrijelo" vrijeme da visoki predstavnik koristi svoje ovlasti, među kojima je i član 1. Aneksa 10 odnosno  „mogućnost da nadgleda implementaciju civilnog dijela Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te da formira po potrebi ustavne i političke institucije u državi".  

Sudionici sesije Kruga 99 podsjetili su da je na današnji dan prije 72 godine u Jajcu održano zasjedanje AVNOJ-a, koje je "rezultiralo da se u tadašnjoj Jugoslaviji živjelo na miran i umjeren način, gdje su postojale perspektive za sve građane".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije