NESREĆA NA PLANINI

Djevojka ozlijeđena na Bjelašnici i dalje životno ugrožena

bjelasnica
Foto: Faktor
1/3
07.02.2016.
u 15:57

Snijeg je zatrpao skijaše na samom vrhu Bjelašnice, u Kotlovima, a prema za sada dostupnim informacijama jedna žena je ozbiljno ozlijeđena

Ženska osoba, koja je teško ozlijeđena u jučerašnjoj nesreći na Bjelašnici, i dalje se nalazi pod intenzivnim nadzorom liječnika. 

"Stanje pacijentice ozlijeđene na Bjelašnici je i dalje teško. Pacijentica je smještena na Kliniku za anesteziju i reanimaciju, te je pod intenzivnim nadzorom liječnika. Pacijentica je životno ugrožena", priopćeno je s Klinike urgentne medicine u Sarajevu.

Kako je u izjavi za N1 rekao Edin Merzić, načelnik GSS-a Sarajevo, poginuli mladić i teško ozlijeđena djevojka su se spuštali zajedno s drugim planinarima od Opservatorija prema Kotlovima i Babinom dolu kada su uslijed jakog vjetra "proklizali sa snježne litice".

"Prvo je krenula kliziti djevojka, a zatim je mladić krenuo za njom u pokušaju da je spasi", rekao je Merzić.

Pripadnici GSS-a su prvo izvršili evakuaciju djevojke koja je prebačena helikopterom u UKCS. Nakon toga su izvukli tijelo nesretnog mladića čime je i završena akcija spašavanja.

Podsjetimo, jučer u popodnevnim satima na Bjelašnici, u blizini Sarajeva, dogodila se nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, a jedna je ozlijeđena.

"Jedna osoba je smrtno stradala na Bjelašnici, a druga je ozlijeđena", potvrdio je tada glasnogovornik MUP-a SŽ, Irfan Nefić.

"Na Kliniku urgentne medicine UKCS primljena je pacijentica, mlađe životne dobi, u izuzetno teškom stanju. Pacijentica je životno ugrožena, te se liječnici se bore za njen život", priopćeno je jučer iz UKC Sarajevo.

Pripadnici GSS-a su uspjeli izvuči tijelo nastradalog planinara, dok je teško ozlijeđena žena helikopterom prebačena na UKC u Sarajevu gdje joj se ukazuje liječnička pomoć.

Navodno su poginuli planinar i teško ozlijeđena žena bili u većoj grupi planinara kada je došlo do nesreće.

"Akcija spašavanja na Bjelašnici je uspješno završena jučer kasno popodne.

"Tijelo muške osobe je prebačeno u Babin Do čime je Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo završila spomenutu akciju. Ovim putem se zahvaljujemo zaposlenicima tvrtke ZOI84, jedinicama MUP-a koje su bile na terenu s nama. U nadi da ćemo što manje ovakvih vijesti u budućnosti slati u javnost želimo još jednom upozoriti sve građane koji se kreću na planini da maksimalno vode računa o sigurnosti", priopćeno je iz GSS-a.

Kako je javio Klix, poginula osoba je planinar Dragi Novaković iz Sarajeva. 

Tijekom spuštanja došlo je do proklizavanja s jedne snježne strehe gdje su dva planinara propala, pri čemu je jedan od njih smrtno stradao.

Drugi planinar (djevojka), koja je teško ozlijeđena kasnije je transportirana helikopterom OS BiH u Klinički centar Sarajevo, gdje joj liječnici ukazuju neophodnu medicinsku pomoć. 

U akciji izvalačenje i spašavanja planinara sudjelovala je Županijska služba CZ Sarajevo, GSS Stanica Sarajevo, pripadnici MUP-a SŽ i pripadnici Civilne zaštite, priopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije