istraživanje

Više od 60 posto građana BiH ima povjerenja u policiju

policija
01.09.2016.
u 13:11

Generalno, policiji najviše vjeruju mladi ispitanici, odnosno osobe od 18 do 30 godina, dok u policiju najmanje povjerenja imaju osobe starije od 65 godina

Rezultati istraživanja u okviru regionalnog projekta "Puls integriteta i povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu" pokazali su da više od 60 posto ispitanih građana u Bosni i Hercegovini ima povjerenja u policiju te da, generalno, šest zemalja regije ima prilično visok stupanj povjerenja u rad policijskih snaga.

To je izjavio projektni direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić povodom današnje prezentacije rezultata spomenutog istraživanja, koju su danas u Sarajevu organizirali Regionalna mreža organizacija civilnog društva Pointplus i CSS.

Kržalić je istaknuo da u prosjeku stupanj povjerenja u zemljama regije koje su obuhvaćene istraživanjem - Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i BiH, iznosi oko 58 posto, što je iznad polovične većine.

Ipak, napomenuo je, na području BiH više od jedne trećine građana, njih 37 posto, nema povjerenja u rad policijskih institucija.

Generalno, kaže, policiji najviše vjeruju mladi ispitanici, odnosno osobe od 18 do 30 godina, dok u policiju najmanje povjerenja imaju osobe starije od 65 godina.

Kada je u pitaju školska sprema, najmanje povjerenja u policiju imaju osobe sa završenim fakultetom te osobe s visokom školom, a najviše povjerenja imaju osobe s osnovnim školskim obrazovanjem.

Naveo je da najviše povjerenja u policiju imaju stanovnici Crne Gore, a najmanje Srbije, dok u BiH najviše povjerenja imaju građani istočnog dijela Republike Srpske, dok je najmanji stupanj povjerenja kod stanovnika Srednjobosanske županije i Brčko Distrikta.

Također, Kržalić je naglasio da je istraživanje pokazalo da je korupcija u policiji prisutna u istoj mjeri kao i prošle godine.

- Građani smatraju da je najviše korumpirana prometna, a zatim granična policija te, ono što je iznenađujuće, da se na trećem mjestu nalaze stručne osobe u uredima ministara - kazao je.

Projekt- istraživač Centra za sigurnosne studije Mirela Hodžović pojasnila je da u ovom projektu koji traje dvije godine sudjeluje više organizacija civilnog društva, između ostalih, Beogradski centar za sigurnosnu politiku, Institut Alternativa, Kosovski centar za sigurnosne studije, Analitika i Institut za demokraciju i medijaciju.

Kako je rekla, implementacija projekta počela je u veljači prošle godine, a cilj projekta je da se doprinese povećanju povjerenja u policiju na zapadnom Balkanu promocijom odgovornog rada i jačanjem integriteta policije.

Projekt podržava Europska unije putem sredstva za pretpristupnu pomoć (IPO fondovi).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije