glazbala nade

Violine koje su “preživjele” holokaust ponovno koncertiraju

28.07.2016.
u 11:00

U trenutku kada je izašao pred prepuni auditorij koncertne dvorane u Tel Avivu i pod bradu stavio violinu koja je pripadala violinistu iz Auschwitza, solistu Guyu Braunsteinu ruke su drhtale.

Njezin prvi vlasnik bio je prisiljen svirati dok su ostali zatočenici Auschwitza kretali na prisilni rad, često predvorje smrti za one najslabije.

Suze i jecaji

Uz pratnju Jeruzalemskoga komornog orkestra Braunstein je prvim taktovima “Adagietta” Gustava Mahlera, odsviranima na “violini iz Auschwitza”, izmamio suze i jecaje među publikom.

“Nastupio sam na tisućama koncerata, no nikad se nisam osjećao ovako. Ruke su mi drhtale kad sam primio ovaj poseban instrument u ruke, njegov miris bio je drukčiji…, dok sam svirao srce mi je ludo tuklo…, jer sam znao njegovu povijest”, ispripovijedao je Braunstein nakon koncerta.

Veći dio karijere proveo je u Berlinskoj filharmoniji, a na koncertima koji se održavaju u raznim izraelskim gradovima pod nazivom “Violine nade” sudjeluje drugi put.

“Violina iz Auschwitza svirala je pred gomilom ljudskih tijela ili onoga što je od njih ostalo. Ona je vidjela svašta”, kaže graditelj violina Amnon Weinstein, inicijator koncerata, koji se već održavaju u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i Turskoj. Sedamdesetšestogodišnji Weinstein, Izraelac, podrijetlom litavski Židov, koji je uspio preživjeti holokaust, više od 20 godina u svojoj radionici u Tel Avivu restaurira violine.

“Moja je misija ponovno udahnuti život instrumentima koji su preživjeli holokaust kako bi se na njima moglo svirati… Želim ih dovesti u stanje u kojemu publici mogu ispripovijedati svoje priče. Jer one su posebne, pamte glasove, suze, smijeh, molitve…”, kaže Weinstein. U njegovoj je kolekciji danas 60 violina i violončela.

Svaki instrument je uspomena i priča, često tragična koju je prošao njihov židovski vlasnik za vrijeme holokausta. Većina ih je izrađena u Njemačkoj ili Čehoslovačkoj, a u unutarnjem dijelu urezani su Davidova zvijezda i ime vlasnika.

Petnaest violina

U memorijalnom centru “Yad Vashem”, muzeju holokausta u Jeruzalemu, danas se čuva 15 violina iz tog razdoblja, rekao je za AFP Michael Tal, jedan od konzervatora u muzeju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije