Provjerili smo kako se kreću cijene u BiH i susjednim državama

Život obitelji u BiH jeftiniji za oko 1230 KM nego u Hrvatskoj te za 617 KM u odnosu na obitelj u Crnoj Gori

kupovina, trgovina
Ilustracija
20.11.2023.
u 08:00

Potrošačka košarica ove godine u listopadu skuplja je za oko 50 KM u odnosu na prošlogodišnju. Za hranu je u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani bilo potrebno izdvojiti oko 17 KM više, stanovanje i usluge oko 33 KM više...

U vremenu rekordnih poskupljenja prehraniti obitelj postao je jedan od najtežih izazova današnjice s kojima se brojni bh. građani bore iz mjeseca u mjesec, piše Večernji list BiH.

Košarica

Samo za hranu, prema posljednjem podatku Saveza samostalnih sindikata, četveročlanoj obitelji mjesečno je potrebno 1290,40 KM, odnosno 10-ak maraka više od iznosa prosječne plaće. Dodaju li se tom iznosu koji mjesečno treba izdvojiti za hranu troškovi prijevoza, obrazovanja, komunalnih usluga..., dolazimo do 2955,10 KM, koliko, kako je izračunao SSS BiH, iznosi potrošačka košarica. Usporedili smo i kretanje cijena u listopadu prošle i ove godine. Potrošačka košarica ove godine u listopadu skuplja je za oko 50 KM u odnosu na prošlogodišnju. Za hranu je u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani bilo potrebno izdvojiti oko 17 KM više, stanovanje i usluge oko 33 KM više, dok je cijena održavanja kućanstva ostala na prošlogodišnjem iznosu. Kada je pak riječ o prosječnoj plaći, u godini dana zabilježen je blagi rast. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za kolovoz 2023. iznosila je 1281 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku), dok su bh. građani prošle godine u istom mjesecu zarađivali 1138 KM, što znači da je prosječna plaća u godini dana viša za 143 KM.

Za razliku od Saveza samostalnih sindikata, procjena Numbea, najveće svjetske baze o troškovima života, pokazuje kako su obitelji u BiH mjesečno potrebne 3533 KM, i to bez stanarine. Provjerili smo i kako se kreću cijene u susjednim državama, odnosno koliko je novca potrebno obiteljima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Kako pokazuju statistike, obitelji u Hrvatskoj u prosjeku je potrebno više oko 1230 KM nego u BiH (4764 KM). Život obitelji skuplji je i u Srbiji te u Crnoj Gori u odnosu na BiH. Obitelji koja ima četiri člana u Srbiji za životne troškove, bez stanarine, potrebno je 3789 KM, odnosno 256 KM više nego u BiH. Četveročlanoj obitelji u susjednoj Crnoj Gori za mjesečne troškove potrebno je 4150 KM, naravno, bez stanarine, što je 617 KM više nego u BiH. Budući da iznosi koji se odnose na troškove života četveročlane obitelji ne podrazumijevaju stanarinu, analizirali smo i koliko se u prosjeku mjesečno novca izdvaja za najam stana. Kada govorimo o BiH, za stan s tri spavaće sobe koji se nalazi u središtu nekoga bh. grada prosječno je mjesečno potrebno oko 690 KM. Za stan iste veličine koji je smješten izvan gradske jezgre mjesečno je potrebno oko 500 KM. Najam stana u Hrvatskoj znatno je skuplji nego u BiH. Naime, za trosoban stan koji je smješten u središtu grada u prosjeku je mjesečno potrebno 1590 KM (oko 900 KM više nego u BiH), dok se stanovi iste veličine koji se nalaze izvan gradskog središta u prosjeku iznajmljuju za 1200 KM (oko 700 KM više nego u BiH). Četveročlana obitelj za trosoban stanu u Srbiji mjesečno izdvaja od 1090 do 1660 KM, a cijena, naravno, ovisi o lokacije na kojoj je stan smješten, odnosno nalazi li se u središtu grada ili pak negdje izvan. Za trosoban stan, barem prema podacima kojima raspolaže Numbeo, najviše se izdvaja u Crnoj Gori, u kojoj se najam kreće od 1590 KM (za stan smješten izvan središta) do 2110 KM (za stan koji je smješten u središtu grada).

Prosječne plaće

Provjerili smo i što kažu podaci o prosječnim plaćama. Prema analizama najveće svjetske baze o troškovima života, bh. građani u prosjeku mjesečno zarade 1157 KM. U Hrvatskoj se prosječno mjesečno zaradi 1996 KM, u Srbiji 1191 KM, dok prosječna plaća u Crnoj Gori iznosi 1400 maraka.

Usporedimo li prosječne plaće s troškovima života koji su prezentirani na Numbeu, dolazi se do zaključka da ni u jednoj državi plaće ne prate troškove te da i s dvije prosječne plaće obitelji jedva uspijevaju pokriti sve mjesečne izdatke.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije