Blidinje

Zimska idila očarala posjetitelje

blidinje
Zoran Grizelj
23.01.2012.
u 09:52

Mnogi ovih dana uživaju u čarima Blidinja, čiji bajkoviti izgled ostavlja bez daha

Snijeg koji je padao u noći s petka na subotu mnogim je hercegovačkim mjestima udahnuo posebnu svježinu i ljepotu. Taj razlog nas je doveo do Blidinja, prelijepog bosanskohercegovačkog parka prirode, smještenog na području općina Posušje, Tomislavgrad i Jablanica.

Velik broj građana iz RH

Put do Blidinja, preko Posušja, prohodan je i čist. Vidljiv je oprez kod vozača koji ništa ne prepuštaju slučaju, uz održavanje minimalnog rastojanja od 25 metara. Na Blidinju nas je dočekala temperatura malo ispod nule, te mnoštvo roditelja s oduševljenom dječicom. S obzirom da se održavao referendum o ulasku u EU, iznenadio nas je velik broj ljudi iz Republike Hrvatske. - Stigli smo iz Splita prije dva dana i uživamo ovdje. Možemo sedam puta otići do Splita i natrag do 19 sati, ali nećemo budući da će Hrvatska u EU bez obzira na omjer glasova. Velik broj Dubrovčana, koje smo zatekli, iznimno je zadovoljan uvjetima na Blidinju, no naglašavaju da je nedostatak skijaške staze veliki problem.

- Redovito dolazimo na Blidinje i prava je šteta što jedno ovako prekrasno mjesto nema u funkciji stazu za skijanje. Viktor Begić iz Metkovića, zajedno s djecom Markusom i Ericom, također je redovit gost na Blidinju. - Djeca uživaju i super im je osjećaj biti ovdje.


Izgled vrijedan divljenja

Od Hercegovaca, susrećemo Širokobriježane, Mostarce i Gruđane, kojih ima u pozamašnom broju. - Park prirode Blidinje sutra bi službeno trebao dobiti v.d. ravnatelja, zato vjerujem da će se neke stvari pomaknuti s mrtve točke. Ovo što se dosad radilo s jednom ovakvom prirodnom ljepotom, za svaku je osudu, govori nam jedan ozbiljniji sugovornik iz Širokog Brijega. Prema njegovim riječima, nisu se sve županije prema Blidinju odnosile kao prema svojemu vlasništvu, i nisu ulagale onoliko koliko je potrebno da bi ovaj park prirode nastavio funkcionirati kako treba. Prema viđenom, izgleda da su se najbolje provodili Mostarci, koji su na Blidinju pronašli mjesto za odmor i bijeg od gradske vreve koja je stalno prisutna.

- Dobro nam je ovdje. Prije par dana bili smo na Kupresu, koji nas se dojmio zbog uređene skijaške staze. Ovo ovdje je dobro za rekreaciju i odmor, no za nešto profesionalnije bi trebalo dovesti skijašku stazu u funkciju, tek nakon toga bi dolazak ovdje bio potpun. Što se tiče izgleda Parka, on u sebi ima toliko ljepote i čari da je to nemoguće opisati i za to je ovaj park prirode u mnogo čemu posebniji od drugih. Nakon iscrpne analize sjedamo u lokalnu konobu Vilinac, gdje nam njen vlasnik Ante naglašava da je sezona dobra i da posla ima dovoljno za sve. - Redoviti gosti su navikli ovdje dolaziti, i divno je iznova vidjeti zadovoljna lica gostiju. Iskreno se nadam da će se to nastaviti i ubuduće. Prema većini, skijaška staza je prioritet, a neki su spomenuli i kuhano vino, kao ono što ovdje nedostaje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?