Zakon o plaćama u institucijama

Žele ukinuti isplatu jubilarnih nagrada, a uvesti novčane stimulacije za rad

25.04.2021.
u 17:33

Za nekoliko tjedna bit će poznato hoće li se izabrani i imenovani dužnosnici u institucijama vlasti odreći primanja koja su im godinama isplaćivana po osnovi jubilarnih nagrada, piše Večernji list BiH

Naknada, plaće i nagrade

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, o kojem će raspravljati Dom naroda Parlamenta BiH, predviđa se ukidanje prava na naknadu po osnovi jubilarne nagrade za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama BiH. - Pravo izabranih i imenovanih dužnosnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u BiH te se upravo zbog uvažavanja socijalne realnosti predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva - piše u prijedlogu zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Ostali zaposlenici u državnim institucijama imat će pravo na novčanu naknadu po osnovi jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade, kako piše u prijedlogu, bit će utvrđena posebnim aktom Vijeća ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i riznice BiH, s tim da se kao kriterij za utvrđivanja visine naknade uzima prosječna plaća u BiH, kao i duljina efektivnog radnog staža u institucijama BiH. Ako prođe ovakav prijedlog, nakon trogodišnje rasprave bit će uvedena i novčana stimulacija za zaposlenike u državnim institucijama, a koja bi se trebala isplaćivati na bazi objektivnih kriterija mjerenja učinka, koji se utvrđuju podzakonskim aktima. - U skladu s ovim principom, rukovoditelji institucija BiH mogu za zaposlene na određenim pozicijama odobriti napredovanje unutar platnih razreda, kao i novčanu nagradu. Sve plaće zaposlenika i dužnosnika u državnim institucijama, u skladu s kriterijima transparentnosti, moraju biti objavljene u Službenom glasniku BiH.

Pod ovim principom podrazumijeva se također tendencija reforme politike plaća u javnom sektoru, da osnovna plaća i nagrade obuhvaćaju što je moguće veći postotak ukupnih primanja zaposlenih. Prilikom raspisivanja javnog oglasa za popunjavanje radnih mjesta obvezno se objavljuje i podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta. U skladu s ovim principom, određuje se i maksimalan iznos naknada koje zaposleni u institucijama BiH mogu primiti tijekom jedne fiskalne godine - piše u prijedlogu Zakona o plaćama u institucijama BiH. Još 2018. godine Europska komisija tražila je da se uvede ravnopravniji i transparentniji kriterij za podjelu plaća u državnim institucijama, kao i drugim nižim bh. institucijama vlasti, od entiteta, županija, gradova i općina.

Europske smjernice

U skladu sa smjernicama Europske unije o provedbi strategije za reformu javne uprave u BiH, koja se izravno odnosi i na upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj upravi, trebao je biti uveden sustav sankcioniranja i nagrađivanja. U dokumentu pod nazivom “Okvir politike za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima u strukturama javne uprave BiH” upravo se spominje u više točaka princip nagrađivanja angažiranih djelatnika u državnoj upravi. Obrazloženo je i da bi se sustav plaća na svakoj upravnoj razini trebao bazirati na setu zajedničkih načela, kao i gradacija radnih mjesta kao temelj za formiranje sustava plaća. Kako bi sustav plaća imao pretpostavke da bude percipiran kao pravedan i motivirajući za državne službenike i ostale zaposlene, on bi trebao, kako piše u strategiji, biti transparentan, jednostavan i pravičan, slijediti uvjete i kriterije definirane zakonom, odrediti različite platne komponente kako bi se osigurala konzistentnost ukupnog sustava plaća, tako da reducira diskrecijske odluke o plaćama. Bit će određeni platni koeficijenti kako bi se sposobni djelatnici nagradili, i to u svim razinama vlasti, po jedinstvenoj standardnoj proceduri koja će podrazumijevati objektivne i relevantne kriterije. •

Zdenko Jurilj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije