Zločini u BiH

Zbog presude suda u Strasbourgu, zločinci idu na slobodu?

zastava
VL FOTO
25.04.2012.
u 09:32

Uskoro bi se u Strasbourgu trebalo naći još nekoliko predmeta iz BiH vezanih uz ratne zločine

Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Maktouf bi navodno uskoro trebala biti objavljena.

Posljedice presude

Prema ranijim medijskim natpisima, presudom je odlučeno da se osumnjičenima za ratne zločine treba suditi prema starom zakonu, na temelju kojega je maksimalna kazna za zločine u ratu 15 godina. Kada će sud u Strasbourgu objaviti ovu presudu, još uvijek nije poznato. Ipak, pravni stručnjaci u BiH su već analizirali što bi ova presuda značila za našu zemlju. U slučaju da presuda potvrdi ranije medijske natpise, svi procesi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, a koji su se vodili pred sudovima u BiH bi morali biti ponovljeni. Kako su nam potvrdili naši sugovornici, presuda bi primorala vlasti u Bosni i Hercegovini da sve osuđenike za ratni zločin pusti na slobodu do novog suđenja. - Ranije presude bi se poništile i osumnjičenima za zločin bi se moralo suditi prema starom zakonu, odnosno zakonu koji je vrijedio u vrijeme počinjena navodnih zločina. Deseci ljudi bi morali biti pušteni iz zatvora, osuđenici bi trebali biti pušteni na slobodu, procesi bi se ponavljali. Cijeli proces suđenja za ratne zločine bi trebalo ponavljati - rekli su nam naši sugovornici. Ističu kako će više detalja o ovoj temi biti poznato tijekom lipnja, do kada bi se u BiH trebali okončati određeni procesi vezani uz domaće pravosuđe.

Pravni stručnjaci oprezni

Neki od naših sugovornika su bili oprezniji u ocjenama presude Suda za ljudska prava u slučaju Maktouf. - Sud u Strasbourgu djeluje na znatno drukčiji način za razliku od našega pravosuđa. Jako je teško prejudicirati presudu. Stari zakon koji se odnosi na ratne zločine je predviđao i smrtnu kaznu, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih bi sud u Strasbourgu mogao odbaciti spomenutu apelaciju. Ima još nekoliko razloga zbog kojih postoji mogućnost da sud u Strasbourgu donese drukčiju presudu u slučaju Maktouf od one koja je nedavno prezentirana u domaćim medijima - oprezno govore pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali. Još uvijek nije obavljen datum kada bi sud u Strasbourgu mogao objaviti presudu u slučaju Maktouf. Jedino je sigurno kako će se pred ovim sudom sigurno naći još nekoliko predmeta koji su vezani uz ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?