HNŽ

Zakon o visokom obrazovanju ukida fakultete kao pravne osobe

studenti
Nino Strmotić/Pixsell
31.07.2010.
u 09:51

Ako se zakon usvoji u ovom obliku, fakulteti neće biti pravne osobe i sve se ovlasti prebacuju na rektorat

Sukob Vlade HNŽ-a i Sveučilišta u Mostaru se i dalje ne smiruje zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju, a javnosti još uvijek nije poznato što sve stoji u tome zakonu i zašto se dvije strane spore.

Ukidanje fakulteta

I dok cijela priča poprima političku notu, Mile Lasić, jedan od članova povjerenstva, koje je izradilo sporni zakon, rekao nam je kako je možda najveća promjena ta što fakulteti ostaju bez većine ovlasti, odnosno vrši se centralizacija u kojoj bi rektorati Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru trebali biti nositelji većine ovlasti. - Fakulteti prestaju biti pravne osobe i s tim gube brojne dužnosti koje su do sada imali. Više ne upravljaju financijama, ne mogu raspisivati natječaje i još mnogo toga. U roku dvije godine od usvajanja zakone sve bi te poslove trebali raditi rektorati - pojasnio je Lasić. On je dodao kako je upravo iz toga razloga vodstvo Sveučilišta u Mostaru tražilo da se fakulteti očitiju o ovakvom nacrtu Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ-u jer ovaj zakon izravno na njih utječe. - Mi jesmo sudjelovali u izradi ovoga zakona, ali svakako nas trojica predstavnika Sveučilišta ne želimo biti odgovorni za promjene koje donosi ovaj zakon. O njemu se moraju očitovati svi na koje ovaj zakon utječe, osobito dekani fakulteta. Da sam znao kako postoji mogućnost da ja osobno budem na kraju priče odgovoran za ukidanje fakulteta kao pravnih osoba, ne bi se nikada upuštao u ovaj proces - naglasio je Lasić.

Zakon nakon izbora

Prema riječima našeg sugovornika, vjerojatno bi pametnije bilo donijeti ovaj zakon nakon izbora, kada se političke strasti smire. - Cijela stvar je sada dobila političku notu, što je pogrešno. Možda bi pametnije bilo zakon usvojiti odmah nakon izbora kada se strasti smire i kada politika ne bude željela na ovom pitanju prikupljati bodove - zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?