Suđenje za ratne zločine

Za zločin nad Hrvatima u Trusini presuda će biti 1. rujna

28.08.2015.
u 11:04

Ovo je najduže prvostupanjsko suđenje pred Sudom BiH. Uhićenja su počela 2009., a suđenje godinu dana kasnije

Nakon skoro pet godina, okončano je suđenje za ubojstva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u selu Trusina kod Konjica. Petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) presuda će biti objavljena u utorak, 1. rujna, javlja BIRN-Justice Report. Od umiješanosti u zločin, optuženi Mensur Memić, Nihad Bojadžić i Senad Hakalović branili su se alibijem. Prisustvo u Trusini nisu sporili optuženi Dževad Salčin i Nedžad Hodžić, ali jesu sudjelovanje u zločinu. Obranu nije iznio optuženi Zulfikar Ališpago jer se razbolio, pa je postupak razdvojen. Prema optužnici, Ališpago je bio zapovjednik posebnog odreda "Zulfikar" pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva, a Bojadžić njegov zamjenik. Memić, Salčin i Hodžić bili su vojnici tog odreda, a Hakalović vojnik 45. brdske brigade "Neretvica".

Ovo je najduže prvostupanjsko suđenje pred Sudom BiH. Uhićenja su počela 2009., a suđenje godinu dana kasnije. Optuženi presudu čekaju na slobodi. Dokazni postupak je Tužiteljstvo BiH okončalo početkom 2013. godine. Pored svjedočenja optuženih, obrana je optužnicu osporavala saslušanjem oko 30 svjedoka, nekoliko vještaka i stotinama dokumenata. Iskaze Raseme Handanović, zaštićenih svjedoka A, B, R, kao i drugih svjedoka koji su govorili o sudjelovanju optuženih u zločinu, branitelji su ocijenili nepouzdanim.

Priznala je sudjelovanje u strijeljanju zarobljenih vojnika zbog čega je osuđena na pet i pol godina zatvora. S druge strane, Tužiteljstvo BiH je osporavalo ove tvrdnje, dokazujući da se radi o istinitim svjedočenjima.

Bojadžić je optužen za izdavanje naredbe da nitko u selu ne smije ostati živ i da je s obližnjeg uzvišenja vezom rukovodio napadom.

- Priče da sam ja rukovodio napadom na Trusinu su izmišljotine i neistine. Neki kažu da sam rekao kako nitko ne smije ostati živ, ali to samo bolestan um može izmisliti da bi prikrio svoje zločine - rekao je Bojadžić tijekom svjedočenja u svoju korist.

Kako bi dokazala da Bojadžić nije kriv, obrana je pozvala oko 20 svjedoka. Jedan od njih je Nusret Avdibegović, nekadašnji zapovjednik Trećeg bataljuna brigade "Neretvica". U svjedočenju je negirao tvrdnju da je s Bojadžićem bio u blizini sela u vrijeme počinjenja zločina.

Prema dokazima obrane, Bojadžić se u vrijeme počinjenja zločina nalazio u Pazariću (općina Hadžići) i na Bradini (općina Konjic). O tome je svjedočio i njegov ratni vozač Elvedin Ibrahimović.

U završnoj riječi je Tužiteljstvo BiH navelo da njihove dokaze ne mogu dovesti u sumnju dokazi obrane optuženog Bojadžića.

Obrana optuženog Memića, koji se tereti za sudjelovanje u strijeljanju šestorice zarobljenih pripadnika HVO-a, zasnivala se na tome da je u vrijeme počinjenja zločina bio u sjedištu odreda na Igmanu jer je bio novi vojnik.

Zaštićeni svjedok D, kao svjedok obrane optuženih, na pitanje je li vidio da je Nedžad Hodžić pucao, odgovorio je: "Nažalost, on je sudjelovao u tome. Stvarno mi je žao".

Dokazni postupak obrane je obilježio i zahtjev za izuzeće dva člana Sudskog vijeća nakon osuđujuće presude Edinu Džeki za zločine počinjene u Trusini u odvojenom postupku. Vasvija Vidović, braniteljica Bojadžića, kazala je kako je presuda Džeki zasnovana na svjedocima koji su iskaze dali i u ovom postupku, te da dvoje sudaca iz ovog predmeta već imaju formiran stav. Ovaj zahtjev je odbijen. (Fena)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?