“Plamen slobode\'\'

Za Gotovinu i Markača palili svijeće i molili

Markač
14.05.2012.
u 09:51

Presuda dvojici hrvatskih generala iduće godine

Dan uoči početka usmene rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu “Gotovina – Markač“, 14. svibnja 2012., na inicijativu Hrvatskog svjetskog kongresa, a u organizaciji Pododjela za iseljeništvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH i Mladeži HDZ-a BiH, provela se globalna akcija “Plamen slobode“, kojom se željelo naglasiti ustrajnost i odlučnost u namjeri ukazivanja na nepravednu prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima i neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije “Oluja“ združenim zločinačkim pothvatom. U čak 19 gradova u Bosni i Hercegovini su zapaljene svijeće, a tisuće ljudi su se prisjetili hrvatskih uznika koji već godinama u Haaškom sudu pokušavaju dokazati svoju nevinosti. Vukovarska ulica u Mostaru još jednom je bila obasjana sjajem svijeća, a slični prizori su bili priređeni u Širokom Brijegu, Grudama, Stocu, Orašju, Prozoru, Vitezu, Livnu, Tomislavgradu i brojnim drugim gradovima u BiH.

- Ovom akcijom hrvatski narod i Hrvatski narodni sabor BiH želi ohrabriti hrvatske uznike, a posebice generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kojima poručujemo da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami, priopćeno je iz Pododjela za iseljeništvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Ova akcija nije održana samo u BiH nego i u Hrvatskoj. - Htjeli smo i na ovaj način dati potporu našim generalima Gotovini i Markaču da znaju kako je hrvatski narod uz njih te da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami, rekli su članovi braniteljske udruge “Zavjet” koji su svoju potporu dali generalima u župnoj crkvi sv. Mihovila u Pakoštanima.

Prema nepravomoćnoj presudi je, podsjetimo, Gotovina dobio 24, a Markač 18 godina zatvora. Inače suđenje Gotovini i Markaču završava u ponedjeljak. Predsjednik žalbenog vijeća je za taj dan zakazao žalbenu konferenciju koja će početi u 9 sati te bi prema najavama trebala trajati do navečer. Na toj će konferenciji obrana i tužitelji iznijeti sve što imaju reći o slučaju. Na kraju će se Gotovina i Markač, ako budu htjeli moći obratiti sudu. Pravomoćna presuda Gotovini i Markaču se očekuje iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?